Szerző: Dojcsák Dániel

2010. január 26. 15:56

Úgy belassult a Facebook, ahogy csak az iWiW szokott

Az elmúlt napokban egyre gyakoribbá váltak a hibaüzenetek, lassulások, betöltési gondok a világ legnépszerűbb közösségi oldalán, ma délután pedig már világszerte azon bosszankodik sok ezer felhasználó Twitteren és fórumokon, hogy miért nem működik rendesen a Facebook.

A Facebook egyre több internetezőt szippantott magába az elmúlt év során, mostanra több mint 350 millió aktív felhasználója van világszerte, s a hivatalos statisztikai oldal szerint ezek 50 százaléka minden nap bejelentkezik a rendszerbe. Magyarországon ugyan a robbanásszerű növekedés elmaradt, de a stabil gyarapodás eredményeképp becsléseink szerint jelenleg 6-700 ezer magyar felhasználó üzenget már az \"amerikai iWiW-en\" keresztül. A csúcs egyelőre még megjósolhatatlan, de a Facebook stábja globálisan a 400 milliós tömeg átlépésére készül.

Eddig megbízható volt

Ehhez a megnövekedett forgalomhoz nyilvánvalóan komoly szerveroldali fejlesztésekre is volt szükség, ami egészen idáig szinte makulátlanul zajlott. Ugyan időnként találkozhattak a felhasználók hibaüzenetekkel, s 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben is voltak nagyobb leállások, de általánosságban véve a Facebook stabil, megbízható szolgáltatásként ismertette meg magát a világgal.

\"\"

Még a nagyobb fejlesztések, átalakítások idején sem volt tapasztalható teljesítményprobléma, ellentétben a Facebook magyar konkurensével, az iWiW-vel, ahol a dizájnváltás, az alkalmazások bevezetése és egyéb belső fejlesztések is minden esetben együtt jártak egy-egy kiadós  lassulással. Sőt, melyik magyar internetező ne emlékezne az iWiW Magyar Telekom általi felvásárlása utáni időszakra, amikor a felhasználók száma robbanásszerűen megugrott, a szájt használhatósága pedig ezzel együtt arányosan leromlott.

\"\"

Saját adatközpontot építenek

A Facebook valószínűleg előrelátóbb volt a háttérrendszerek tervezése terén, s a gyorsan növekvő aktivitás kiszolgálására épp a múlt héten jelentette be, hogy megépítik első saját adatközpontját az Egyesült Államokban, Oregonban, amit a későbbiekben több másik dedikált Facebook-központ építése követhet majd. A hosszútávú cél, hogy a jelenleg 350 millió felhasználót kezelő szervezetnek több felügyelete legyen a saját adatai felett. Anno a kezdetekkor egy egyszerű saját szerveren futott a teljes szolgáltatás, de akkor még se videó- se fotófeltöltés nem volt, s a mostani felhasználói számnak mindössze a töredéke volt jelen. A növekedéssel együtt, mint minden újdonsült webes szolgáltató, a Facebook is arra kényszerült, hogy különböző adatközpontoktól béreljen kapacitást. Ez a kiszervezési trend fordul meg az új központ építésével.

A mostani hibákért viszont még biztosan nem az új adatközpont beiktatása a felelős, annak ugyanis múlt csütörtökön még csak az alapkőletétele történt meg. Az oregoni Prineville-ben egyelőre csak az épület alapjait ássák, s a 180 millió dolláros zöldmezős beruházás a tervek szerint egy év múlva készül el. A tervezés során viszont odafigyeltek olyan apróságokra is, mint a környezettudatosság, így a tervek szerint 35 főt foglalkoztató adatközpontban alacsony fogyasztású eszközök, energiatakarékos hűtés, illetve télen a szerverek hője által fűtött irodák lesznek.

\"\"

Még nincs magyarázat

Az elmúlt napokban tapasztalható hibákra tehát egyelőre nincs magyarázat, annyi a közösségi kommunikációból kiderül, hogy nem lokális problémáról van szó, s a több napra elhúzódó időtartamból pedig arra lehet következtetni, hogy nem is a Gmail-leálláshoz hasonló váratlan rendszerhiba okoz kieséseket, hanem általános túlterheltségről van szó. A Facebook hivatalosan még nem kommentálta az esetet, s az angol-szász sajtóban sem jelent meg semmilyen konkrétum. Amennyiben új információ látna napvilágot, arról frissítések keretében beszámolunk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról