:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. január 26. 08:55

Rekordnegyedévet zárt az Apple

Történetének legerősebb negyedévét zárta az Apple 2009. december 26-án, jelentette be a társaság tegnap. A PC-k és az okostelefonok forgalma egyaránt felülmúlta a várakozásokat, az iPodok azonban már túl vannak népszerűségük csúcsán.

Az egy évvel korábbihoz képest harmadával több Mac fogyott a most véget ért első pénzügyi negyedévben, az Apple összesen 3,36 millió számítógépen adott túl. Ez leginkább az új iMacek megjelenésének köszönhető, a desktop PC-k forgalma 70 százalékkal emelkedett, míg a noteszeké mindössze 17 százalékkal nőtt éves összehasonlításban. A Gartner szerint a PC-piac 22 százalékkal nőtt a negyedik naptári negyedévben, vagyis az Apple növelte piaci részesedését.

Az iPhone-ok forgalma 8,7 millió darabra duzzadt, ez kétszer annyi mint egy évvel korábban. Az iPodok forgalma azonban enyhén csökkent, 8 százalékkal kevesebb fogyott belőlük mint 2008 végén, de az eladások még így is meghaladták a 21 millió darabot.

\"\"

Az Apple negyedéves forgalma 15,68 milliárd dollárt tett ki, nettó profitja 3,38 milliárd dollárra ugrott. Egy évvel korábban a vállalat 11,88 milliárdos bevétel mellett 2,26 milliárd dollár eredményt könyvelt el. A mutatók változásához az is hozzájárult, hogy időközben megváltozott az iPhone-eladások könyvelési rendje, az okostelefonok értékesítéséből befolyó bevételt korábban egy 24 hónapos időszakon át könyvelték, most azonban már egy összegben, abban a negyedévben, amikor eladták.

Az Apple eredményei megfeleltek az elemzői várakozásoknak, a cég részvényárfolyama a bejelentést követően 1 százalékkal erősödött. A vállalat január 27-én mutatja be legújabb termékét, amely a pletykák szerint egy tartalomfogyasztásra kihegyezett tablet PC lesz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.