Szerző: Dojcsák Dániel

2010. január 21. 17:35

Végleges formában a Microsoft térképe

A Microsoft bejelentette, hogy térképszolgáltatása, a Bing Maps Silverlight kikerült a béta fázisból, s a továbbiakban már teljesértékű szolgáltatásként tekintenek rá. A váltás alkalmából két új funkció is megjelent.

A Microsoft Bing Maps új Silverlight változata alig több mint egy hónapja mutatkozott be, s úgy tűnik azóta a fejlesztőknek sikerült az apróbb hibákat is kijavítani, s megengedhetik maguknak, hogy lekaparják a cégérről a béta címkét. A Silverlightnak köszönhetően a különféle nagyítási szintek, avagy eltérő forrású képek közti átmenetek simák, a betöltés gyors, az automatikus nézetváltással pedig a Microsoftnak sikerült egy igazán felhasználóbarát alkalmazást létrehoznia, ami kicsit kellemetlen helyzetbe hozza a Google Maps-et is. A Street View-ra is megvan a válasz a Street Side funkció formájában, illetve a Microsoft tovább is megy, nagyfelbontású, repülőgépről készített fotókkal javítja a felhasználói élményt (Bird\'s View).

\"\"

A végleges változattal pedig két hasznos funkció (illetve ahogy a Microsoft hívja, \"alkalmazás\") is feltűnt, mégpedig a Local Events és a Destination Maps. Az előbbi a térképen megjeleníti az adott környéken éppen aktuálisan zajló eseményeket, míg az utóbbival bárki készíthet egyedi térképet, mondjuk egy meghívóhoz, weboldalhoz. Ki lehet például választani kincses térkép, vagy kézzel rajzolt térkép módot is.

Sajnos ezek egyelőre csak az amerikaiak és a kanadaiak játékai, valószínűleg a hirtelen terhelést akarta a cég elkerülni a szerveren. Ez azonban nem sikerült, ugyanis a bejelentés után még órákkal is folyamatosan kifagyott a Desination Maps. A kezdeti botladozás ellenére jópofa megoldásnak tűnik mindkettő, s a Microsoft nyilatkozataiból úgy tűnik, hogy ez a két alkalmazás csak a kezdet, s \"egy masszív hullám érkezik\" hamarosan.

Azon felhasználók, akik a Bing Maps AJAX-os változatát próbálják meg felkeresni mostantól, egy üzenetet kapnak maguk elé, amiben a Microsoft felhívja a figyelmüket az új változat létezésére, illetve a Silverlight letöltésére. Amennyiben a Silverlight telepítve van, akkor pedig automatikusan átkerül a felhasználó az új változathoz. A linuxosok a Moonlighttal és Firefoxszal próbálkozhatnak, maceseknek egyelőre nincs megoldás, hacsak nem hackelnek maguknak.

A Bing gőzhengere tehát nem gyengül, sőt egyre komolyabban illik venni a kereső és a térképpiacon is. A ComScore január 15-i adatai szerint a Bing az amerikai keresőpiacon már 10,7 százalékos eredményt ért el, egyre közelebb kerülve a 17,3 százalékos Yahoo-hoz, illetve morzsolgatva a 65.7 százalékos Google előnyét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról