Szerző: Dojcsák Dániel

2010. január 21. 16:11

Fegyverkezik az Amazon az Apple tablet ellen

Megelőzve az Apple Tablet bejelentését, az Amazon bejelentette alkalmazásfejlesztő készletét a Kindle platformhoz. Az USA-ban népszerű e-könyv olvasó is kap alkalmazás piacteret. Késő bánat?

Az Amazon Kindle egyelőre egy jól használható könyvolvasó, de semmi több. Van ugyan böngészője, de még egy mobiltelefon is teljesebb webes élményt nyújt annál. A jövőben viszont alkalmazások sokasága jelenhet meg, sőt, a hírek szerint lesz egy dedikált alkalmazás piactér is a könyvesbolt mellett.

Máris vannak fejlesztők

A pletykák szerint az Electronic Arts már most nekikezdett Kindle-re játékokat fejleszteni, illetve egy kisebb csapat, a Sonic Boom is puzzle- és nyelvi játékokat készít az új platformra. A szórakozás mellett egy másik érdekes perspektívát választott a Zagat nevű cég, ami nagyvárosok interaktív turista leírásait hozza majd forgalomba Kindle szoftver formájában.

Az üzleti modellről is nyilatkozott az Amazon, a platform specialitásai itt egészen érdekes kombinációkhoz vezettek: Mivel a Kindle felhasználóknak nem kell fizetni az adatforgalomért, ezért az ingyenes alkalmazások maximum egy megabájt méretűek lehetnek. Azok a programok ellenben, amelyek folyamatos adatforgalmat generálnak, a könyvolvasó infrastrukturális hátteréből adódóan más kategóriába esnek. Az aktív tartalommal rendelkező alkalmazások közül csak azokat lehet eladni egyszeri fizetéssel, melyek havi maximum 100 Kbyte adatforgalmat generálnak, az efelett teljesítő programok kizárólag előfizetéses rendszerben értékesíthetőek. A fejlesztő és az Amazon osztozik a bevételeken, a jelenlegi információk szerint a szokásos 70-30 arányban, illetve az Amazon minden megabájt adatforgalom után 15 centet számol pluszba fel.

Komolyabb alkalmazásokkal mindazonáltal nem érdemes számolni a közeljövőben, hisz a fejlesztőkészlet egyelőre még egy korlátozott béta állapotban van, valószínűleg idén év végén jelenhetnek meg leghamarabb az első szoftverek. A bejelentés így kissé korainak tűnik, egyértelmű, hogy az Apple tablettel való konkurálást szerette volna az Amazon hangsúlyosabbá tenni.

Az Apple bejelentése még várat magára néhány napot, de már most mindenki biztos benne, hogy az új jövevény felforgatja az elektronikus olvasók piacát is. Az Apple működő App Store-ja óriási előnyt jelent, ráadásul hiába lesznek praktikusabb, bizonyos célokra hatékonyabb eszközök, a mindent tudó Apple tablet könnyen lemoshat a piacról számos szereplőt. A szokásos hype, a trendiség és a tökéletes marketing gépezet hamar eladja majd az eszközt.

Vége a mézesheteknek

Ennek ellenére az Amazonnak nincs komolyabb oka a félelemre, hiszen az eredetileg könyváruházként működő vállalkozás továbbra is birtokában van a tartalmaknak, maximum arról kell lemondania, hogy a saját maga által forgalmazott eszközön jelennek meg a tartalmai. Egyébként is szinte törvényszerű volt, hogy a korai belépéssel nagy ismertségre szert tevő Amazon előbb-utóbb elveszíti dominanciáját az e-könyv olvasók piacán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról