Szerző: Bizó Dániel

2010. január 19. 16:37

Full HD kamera a zsebben

A Sanyo olyan 1080p felbontású kamerát dobott piacra, amely elfér akár egy nadrágzsebben is - avagy olyan zsebkamerát, amely képes Full HD felvételek készítésére.

Az Xacti DMX-CS1 modell sokkal vékonyabb és könnyebb, mint elődje, így immár valóban alkalmas arra, hogy úgy legyen folyamatosan nálunk, hogy táskában vagy kézben kellene tartani - zsebre tehetjük. Az 1920x1080p felvétel készítésére képes kis kamera tömege mindössze 159 gramm, és ez a tömeg akkumulátorral  és memóriakártyával értendő.

A kamera mindössze 26,8 milliméter vastagságú, szélessége 62,5, magassága pedig 123,5 milliméter, aminek eredményeként térfogata harmada elődjének. Ez azt jelenti, hogy a Xacti DMX-CS1 nagyjából akkora, mint két iPhone egymásra téve, tömege viszont alig több, mint egy Apple telefoné. A vékonyság a cég közlése szerint annak köszönhető, hogy a vállalatnak sikerült új optikát kidolgoznia, amely ilyen kompakt kivitelben is képes 9-szeres optikai nagyításra, és rekeszértéke 2,8 és 3 közt alakulhat.

A video fényérzékelő szenzora egy ötödhüvelykes CMOS chip, amelynek nyers felbontása, 3,4 megapixel. A készülék MPEG-4 AVC/H.264 kódolással menti a videofolyamot egy SD, SDHC vagy SDXC kártyára, 64 gigabájt méretig - ez a legjobb minőségben akár 8 órányi felvételt is lehetővé tesz. A fotósszenzor 8 megapixeles, azaz 3264x2448 pixeles állóképeket képes készíteni. A készülék garantáltan együttműködik az Eye-Fi termékeivel, amelyek Wi-Fi kliensként is működő szabványos SD-memóriakártyák, és lehetővé teszik, hogy a kamera WLAN-on keresztül a PC-re másolja, vagy a beállított webes megosztóra feltöltse a készült videókat és fotókat.

\"\"

A kamera képes többféle mikrofonos üzemmódra is, így például széles rögzítésre, vagy a zoom állapotától függően fókuszálni a mikrofont is középre. A teljes adatlap megtalálható itt. A három, ezüst, rózsaszín és élénkzöld változatban elérhető kamera február 19-én kerül forgalomba, ajánlott kiskereskedelmi ár nincs, Japánban valószínűleg 80 ezer forintnak megfelelő jenért lehet majd hazavinni, így az ár Európában valószínűleg inkább a 100 ezer felé fog tendálni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról