Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Radeon HD 5670: DirectX 11 a népeknek

Bodnár Ádám, 2010. január 15. 13:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Új grafikus chipet dobott piacra az AMD, a Radeon HD 5600-as sorozat első tagja a lélektani 100 dolláros határ alá viszi le a DirectX 11 gyorsítást.

hirdetés

Megjelent az AMD Radeon HD 5600-as sorozat első tagja, az 5670, amely a legalsó árkategóriába is elviszi a teljes DirectX 11 gyorsítást, az OpenGL 3.2 támogatást, a három kijelző csatlakoztatását lehetővé tevő EyeFinity technológiát (legfeljebb 2560x1600 pixeles monitorokon), emellett természetesen képes a HD videók dekódolásának gyorsítására is. A specifikációs listán szerepel még a HDMI 1.3a támogatás is.

A Redwood kódnevű chip 400 stream processzort és 20 textúrázót tartalmaz, 627 millió tranzisztorból áll és 40 nanométeres csíkszélességgel készül a TSMC-nél. A lapka órajele a gyári specifikáció szerint 775 MHz és 4 GHz-es GDDR5 memória csatlakozik hozzá, mindössze 128 bites buszon. A memória maximális mérete 1 gigabájt lehet. Az AMD által ajánlott bolti ár az 512 megabájt memóriával rendelkező Radeon HD 5670 kártyák esetén 99 dollár, az 1 gigabájtos kivitelnél pedig némileg magasabb, 119 dollár.

Az új chipsorozat piacra dobása jelzésértékű is egyben, az AMD lényegében azelőtt tudta a csúcskategóriától a belépő szintig teljes kínálatát DX11-es architektúrára átállítani, hogy az NVIDIA egyetlen DX11-es termékkel piacra lépett volna. A múlt heti Consumer Electronics Show alkalmával az AMD közölte, már több mint 2 millió DX11-es grafikus chipet szállított le, miközben az NVIDIA még egyet sem. A cég új architektúrája, a GF100 alighanem a CeBIT-en mutatkozik be, nagyjából fél évvel azután hogy az AMD szeptemberben piacra dobta

Az NVIDIA szerint azonban ennek valójában nincs jelentősége, a vállalat saját bevallása szerint már nem a GeForce-vonalra koncentrálja erőforrásait, hanem más, nagyobb lehetőségekkel kecsegtető területekre mint amilyen az Ion vagy éppen a Tegra.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!