Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Biztonságosabb lett a Google levelezője

Bodnár Ádám, 2010. január 14. 12:29
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Google népszerű webes levelezőjében, a Gmailben eddig külön kellett beállítani a HTTPS hozzáférést, ezt most alapérelmezetté teszi a cég a nagyobb biztonság érdekében.

A hivatalos Gmail blogon írtak szerint a vállalat már régóta vizsgálta, a HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) bekapcsolása milyen mértékű lassulást eredményez a levelező használatakor, és úgy döntöttek, a biztonságos elérés bekapcsolása a felhasználók javát szolgálja. A HTTPS SSL/TLS titkosítással védi a szerver és a kliens közti kommunikációt, ezt a megoldást gyakran használják pénzügyi tranzakciók esetében is: ma már szinte minden banki weboldal HTTPS-t használ, ami általában le is buktatja az adathalászati próbálkozásokat, amik rendszerint "sima" HTTP protokollt használnak.

A Google 2008 óta teszi lehetővé a Gmailen a HTTPS használatát és 2009 közepe vizsgálja annak lehetőségét, hogy alapértelmezetté tegye a HTTPS-t, miután biztonsági szakértők nyílt levelet intéztek Eric Schmidthez, a Google vezérigazgatójához, amiben arra kérték, a nagyobb biztonság és a felhasználói adatok védelme érdekében vezesse be ezt az interneten széles körben használt protokollt a Gmailben, a Google Docsban és a Google Calendarban.

"Jelenleg vezetjük be az alapértelmezett HTTPS-t mindenkinél" - írja a Gmail blogban Sam Schillace, a Gmail egyik fejlesztési vezetője. Aki már korábban beállította a Gmailben a HTTPS-t, az semmilyen változást nem észlel majd, továbbra is a biztonságos protokollt fogja használni a levelezője. A változás a Gogle Apps felhasználókat is érinti természetesen. Aki bízik a hálózatában és túlságosan lassúnak találja a hozzáférést HTTPS-en keresztül, a Gmail beállításai között kikapcsolhatja az alapértelmezett használatát és visszatérhet a HTTP-hez.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.