Szerző: Bodnár Ádám

2010. január 20. 08:37

Fiókok mélyén kallódnak az ingyenes oktatási kuponok

A Microsoft Software Assurance (frissítési garancia) licencet megvásárló hazai vállaltok sok egyéb mellett ingyenes oktatásra is jogosultak, a legtöbben azonban nem élnek a lehetőséggel.

Rengeteg kupon parlagon

Az SA kuponokat (SA Voucher) hivatalos Microsoft oktatópartnereknél lehet beváltani felhasználói, rendszerüzemeltetési vagy fejlesztési tanfolyamokra. Ilyenkor nem a felhasználó, hanem a Microsoft fedezi az oktatás költségeit, ezzel mindenki jól jár, a licencvásárló ingyenes oktatáshoz, az oktatóközpontok pedig diákokhoz és bevételhez jutnak. A Microsott weboldalán olvasható információk szerint Magyarországon hét oktatóközpont van, közülük hat (IQSOFT - John Bryce, NetAcademia, SZÁMALK, TrainerC, Szirtes Technologies, WSH) rendelkezik Gold minősítéssel.

A mennyiségi licencvásárlók a megvett termékek számától függően akár több száz napnyi ingyenes oktatást is elérhetnek a hivatalos Microsoft-oktatóközpontokban. A kuponokkal nem csak egészben, hanem részben is lehet oktatást finanszírozni, egy több napos tanfolyam esetén a cég \"kipótolhatja\" a különbözetet. A régióban azonban Magyarországon az egyik legalacsonyabb az SA oktatási kuponok beváltási aránya: a Microsofttól származó információink szerint 2009-ben a kuponoknak csak alig harmadát használták fel a cégek, miközben 3000-nél is több maradt beváltatlanul. Ez ugyanennyi nap elvesztegetett oktatási lehetőséget jelent, amelynek értéke százmillió forintokban mérhető.

\"A válságból az jelenthet kiutat, hogy egy adott cég milyen tudásbázissal rendelkezik. Ennek ellenére sokan éppen a munkatársak képzésén spórolnak, holott a vállalatok milliókat dobnak ki az ablakon amiatt, hogy nem tudnak az ilyen ingyenes oktatási lehetőségekről\" - mondta Fóti Marcell, a NetAcademia Oktatóközpont vezetője. \"A kuponok segítségével egy átlagos vállalat akár két-három informatikusát is díjmentesen kiképezheti azon kulcsterületekre, melyek biztonságosabbá és hatékonyabbá teszik a munkavégzést.\"

Nem is tudnak róla

Soós Tibor, az IQSOFT - John Bryce műszaki igazgatója szerint a helyzetet sokszor az okozza, hogy a vállalatoknál nem jut el az információ a megfelelő személyekhez, akik az oktatásról döntenek. Az SA kuponok a kijelölt licencgazdához kerülnek, miközben az oktatásokról általában a HR-osztály dönt. \"Minél nagyobb egy cég, annál inkább eltűnik a licencgazda\" - mondta Soós Tibor. Sokszor az is előfordul, hogy egy vállalat olyan tanfolyamért is fizet, amelyet SA kuponnal ingyen igénybe vehetett volna - vélekedett Fóti Marcell. Az oktatásban érdekelt oktatóközpontok leginkább az üzemeltetőket és fejlesztőket tudják megszólítani, akik ténylegesen részt vesznek a tanfolyamon, de ők nincsenek döntési helyzetben.

Az oktatóközpontok többször tettek kísérletet arra, hogy megszerezzék a Microsofttól az SA kuponokat birtokló vállalatok listáját, azonban a szoftvercég ezt az információt szigorúan házon belül tartja. Horváth András, a Microsoft oktatóközpontokért felelős partnermenedzsere nemrég vette át ennek a területnek az irányítását és azt ígéri, 2010-ben a vállalat a korábbinál nagyobb erőfeszítéseket fektet majd arra, hogy az oktatási kuponok ne heverjenek a \"fiókok mélyén\", hanem valóban piacképes tudássá konvertálódjanak a felhasználóknál. \"A kereskedőinken keresztül direktben igyekszünk felhívni a döntéshozók figyelmét a náluk lévő SA kuponok hasznosságára, értékére és egyben felhívjuk figyelmüket hivatalos oktatóközpontjainkra, ahol ezeket be is válthatják\" - ígérte Horváth András.

Szedő Miklós, az IQSOFT - John Bryce Oktatóközpont ügyvezetője a HWSW-nek elmondta, a recesszió miatt a fejlesztői képzések iránt visszaesett a kereslet, miután sok helyen bizonytalan időre elnapolták a fejlesztési projekteket. Az üzemeltetési tanfolyamok azonban népszerűek maradtak, mivel a meglevő infrastruktúrát működtetni továbbra is elengedhetetlenül szükséges. 2010-ben várhatóan nő majd az igény az oktatási szolgáltatások iránt, ahogy a vállalatok felkészülnek a Microsoft új termékeinek (Windows 7, Windows Server 2008 R2, Office 2010, Exchange Server2010, SharePoint 2010, stb.) bevezetésére.

A Microsoft SA kuponok beváltásáról a NetAcademia által működtetett www.savoucher.info weboldalon, az IQSOFT - John Bryce oldalán, illetve a Microsoft weboldalán lehet olvasni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról