Szerző: Bodnár Ádám

2009. december 21. 12:00

Jövőre csúszik a Firefox 3.6

Újabb bétát adott ki a Firefox 3.6-ból a Mozilla, s egyben közölte, hogy a böngésző végleges változata legkorábban 2010 elején érkezhet meg.

Csütörtökön újabb bétát adott ki a Firefox 3.6-ból a Mozilla. Az előzetes változatban közel 130 hibát javítottak a Beta 4-hez képest, de a kód még mindig nem érett meg a kiadásra, először egy megjelenésre szánt változatot tesznek közzé a fejlesztők és ha minden rendben megy, akkor jöhet a végleges verzió, ez azonban már csak 2010-ben.

A Firefox 3.6-ban megjelenő újdonságok zömében láthatatlanok a felhasználók számára, inkább a webfejlesztőket vagy a beépülő modulok készítőit érintik. Ami a felhasználókat illeti, számukra a legnagyobb változást alighanem a könnyen váltható témák, a \"személyiségek\" (\"persona\") beépített támogatása jelenti. Ezekkel a témákkal könnyen át lehet alakítani a böngésző felületét. További említésre méltó fejlesztés, hogy a Firefox 3.6 figyelmeztet az elavult, biztonsági kockázatot jelentő pluginek (pl. Flash, QuickTime) betöltésekor, hogy ideje őket frissíteni.

Az új verzióval továbbfejlődött a TraceMonkey JavaScript-motor, új CSS, DOM (Document Object Model) és HTML 5 képességek támogatása, a Web Open Fon Format (WOFF) kezelése, illetve a video HTML-taggel beágyazott filmek teljes képernyős lejátszása. A 3.6-os verzió layout-ja emellett teljes integrációt ígér a Window 7 kezelőfelületével.

A Firefox 3.6 csupán kisebb változtatásokat tartalmaz a nyáron megjelent 3.5-ös verzióhoz képest. A szoftvernek az eredeti tervek szerint már novemberben el kellett volna készülnie, azonban most már biztossá vált, hogy legkorábban 2010 januárjában érkezhet meg, még akkor is, ha a megjelenésre szánt (RC) verziót még az idén ki tudja adni a Mozilla.. A bétaprogramjában több mint 600 ezer felhasználó vesz részt.

A Firefox 3.6 Beta 5 letölthető a Mozilla oldaláról Windows, Linux és Mac OS X operációs rendszerekre. Akik jelenleg is a 3.6 bétáját használják, valószínűleg már kaptak figyelmeztetést a programtól az automatikus frissítésre, ha mégsem, akkor hamarosan megkapják.

a címlapról