Szerző: Bodnár Ádám

2009. december 18. 11:11

Elkészült a Moonlight 2

Megjelent a Moonlight 2, amely a Microsoft webes alkalmazás- és médiaplatformjának, a Silverlight tavalyi 2.0 verziójának a nyílt forrású implementációja. A fejlesztők azt ígérik, hamarosan érkezik a Silverlight 3-mal kompatibilis változat is.

Frissült a Silverlight nyílt forrású implementációja, a Moonlight, amelynek most kiadott 2.0 változata már teljesen lefedi a Silverlight 2 funkcionalitását, sőt, a Silverlight 3 egyes képességeit is magában hordozza. Miguel de Icaza, a Moonlight-projekt vezetője szerint a Microsoft és a Novell közti együttműködésnek köszönhetően hamar elkészül a Silverlight jelenlegi 3-as verziójának a nyílt forrású implementációja is.

A Silverlight 3 újdonságai közül már jelenleg is támogatott a smooth streaming, amely a rendelkezésre álló sávszélességnek és rendszererőforrásoknak megfelelően állítja be a streaming média bitrátáját. Emellett működik a \"pluggable media pipeline\" is, azaz a szoftver már képes egy teljesen nyers videó-bitfolyam kezelésére is, így a Silverlightban \"sugárzott\" videókhoz szerveroldalon tetszőleges kodek kapcsolható, a Moonlight és a nyílt forrású világ esetében akár Vorbis vagy Dirac.

A Novell és a Microsoft között kötött szabadalmi megállapodásnak köszönhetően a Moonlightot bárki terjesztheti anélkül, hogy neki vagy a felhasználóinak szabadalomsértési pertől kellene tartania a Microsoft részéről. A korábbi megállapodások csak azokat a felhasználókat védték, akik a Moonlightot a Novelltől szerezték be, az új egyezség értelmében azonban bárki szabadon, jogi fenyegetés nélkül terjesztheti a Moonlightot. A Novelltől beszerzett változat azonban licencelt médiakodekeket is tartalmazni fog.

A szoftver több mint 142 ezer sornyi C++ és 320 ezer sornyi C# kódból áll, utóbbi közel fele a Microsofttól származik. A Moonlight a Mono 2.6-ra, a Cairóra és a Gtk+ grafikus rendszerre épül és egyelőre csak Firefoxszal működik Linuxon, de a fejlesztők már dolgoznak a Chrome támogatásán is. A Moonlight letölthető a projekt weboldaláról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról