Szerző: Koi Tamás

2009. december 16. 17:11

Macre és Linuxra is megérkezett a NOD32

Mostantól a Macintosh- és Linux-felhasználók is védhetik számítógépüket a Windows platform egyik legnépszerűbb antivírus-programjával, a NOD32-vel.

Bár a legtöbb felhasználó valószínűleg úgy véli, az internetes kártevők csak a windowsos rendszerekre jelentenek veszélyt, a NOD32-t fejlesztő ESET Software szerint az eddig biztonságosnak hitt platformok is sebezhetőek, terjedésükkel pedig egyre nő a kifejezetten ezekre az operációs rendszerekre írt kártevők száma. Ráadásul sok windowsos károkozó - még ha nem is okoz károkat a maces, illetve a linuxos gépeken - ezekről a munkaállomásokról könnyedén továbbterjedhet a Windows-alapú számítógépekre, így gyorsítva meg a vírusok terjedését.

A hazánkban is népszerű ESET NOD32 Antivirus új, Macintosh és Linux munkaállomások védelmére kifejlesztett verziói az ESET korábbi linuxos keresőmotorját használják, melyet a windowsos termékekhez hasonlóan az alacsony erőforrásigény és mesterséges intelligencián alapuló fejlett heurisztika jellemzi.

A Macre és a Linuxra kifejlesztett verziók egyaránt támogatják a 32 és 64 bites processzorokat, emellett többek között tartalmazzák a külső adathordozók ellenőrzésének lehetőségét. \"Célunk, hogy a Mac és Linux felhasználók is biztonságban tudhassák számítógépüket. Ma már sajnos minden platform fenyegetett, így a védekezés mindenki számára fontos kérdés\" - emelte ki az új platformokhoz készült verziók megjelenése kapcsán Csiszér Béla, az ESET magyarországi képviseletét ellátó Sicontact Kft. ügyvezetője.

A most bemutatott verziók egyelőre ingyenesen használható béták, a végleges változatok várhatóan jövő áprilisban jelenhetnek meg. Az ESET NOD32 Antivirus maces és linuxos próbaváltozatai elérhetők a http://beta.eset.com/ címen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról