Szerző: Dojcsák Dániel

2009. december 16. 14:25

Rendet rak a Gmail a címtárakban

A Gmail az utóbbi időben ritkábban jelent be új funkciókat, mint fél-egy évvel ezelőtt, most viszont egy nagyon hasznos eszköz mutatkozott be. A címlistákban automatikusan, egy pillanat alatt rendet lehet tenni, s összegyűjteni az ugyanahhoz a személyhez tartozó különböző címeket.

Mivel a Gmail kontaktlistája nem manuálisan bővül, hanem a levelező minden új címre elküldött levél után létrehoz egy bejegyzést, ezért természetes, hogy az azonos emberek munkahelyi, otthoni vagy egyéb alternatív címeikkel többször szerepelnek. Mivel a cím mellett egy profilban a telefonszám, webcím, születésnap és egyéb hasznos és haszontalan információk is megadhatóak, ezért van értelme összefésülni a kontaktokat, s a külön beírt információk ezentúl egységesen jelennek meg.

Az automata egy pillanat alatt kilistázza a talált duplikációkat, amiket érdemes átnézni az összevonás előtt. A gyűjtés alapja az azonos alias, illetve az azonos névmegjelölés a cím előtt, így viszonylag pontosan meg tudja állapítani a Gmail, hogy miket kell összepárosítani. Az azonos nevű emberekkel azonban nehezen boldogul, s szinte biztosan egybe gyúrná az ilyen kontaktokat. Ellenőrizni azonban szintén csak 1-2 perc, az egész folyamatra igaz az \"egygombos\" jelző.

\"\"

A módszer nem destruktív, tehát nem tűnhetnek el információk, az összevonás után is megmarad minden cím, maximum tévesen címkéz fel egyes leveleket a rendszer, amíg nem orvosoljuk a hibát. Az összevonás mellett a Google promótálja mostanság a lehetőséget, amivel egyszerűen át lehet helyezni máshonnan a kontaktlistákat, legyen szó Outlookról vagy mobiltelefonról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról