Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

A DirectX 11 elérte a laptopokat is

Bizó Dániel, 2010. január 07. 16:13
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Teljes DirectX 11-es mobil grafikus palettát jelentett be az AMD a CES alkalmával. A vállalat alsó-, közép- és felsőkategóriás diszkrét Radeonokat is bejelentett notebookok számára, az első ilyen gépek azonban csak hónapok múlva érik el a boltokat.

hirdetés

Az AMD ma bejelentette az ATI Mobility Radeonok következő generációjának teljes palettáját. A gyakorlatnak megfelelően a modellszámozások lényegében megegyeznek az asztali változatokéval, vagyis a csúcsot az 5800-as sorozat, azon belül is az 5870 képviseli, a középkategóriát az 5600/5700, míg a belépőszintet az 5400-asok adják. Az elődökhöz képest az AMD az energiahatékonyságra fogyasztás drasztikus leszorítására koncentrált.

A HWSW úgy tudja, hogy az első DX11-es mobil Radeonokkal szerelt notebookok még az első negyedévben piacra kerülhetnek, elsőként Intel-alapú, majd később AMD-s konfigurációkban, először az 5800-as sorozat érkezik, a többi változat ezt követi még az első félév során, ahogyan az AMD felfuttatja szállításait a PC-gyártók felé.

Az új mobil Radeonok természetesen a tavaly szeptemberben megjelent R800 mikroarchitektúrát implementálják, méghozzá mindjárt háromféle szilíciumon, a gyártási költségek optimalizálása és az árak szükség szerinti lenyomása végett - a chipeket a TSMC állítja elő 40 nanométeres eljárásán. A legnagyobb mobil 5800-as sorozat, avagy a Broadway lényegében az asztali 5870 számítási erőforrásainak felével rendelkezik, a középkategóriás 5600/5700 (Madison) egy újabb felezést jelent, míg az alsókategóriás 5400 (Park) ötödannyi feldolgozóegységgel bír.

A laptopokba kerülő Broadway így az asztali ATI Radeon 5770 teljesítményénél valamivel, játékok alatt nagyjából 10-20 százalékkal gyengébben produkálhat, cserébe viszont fele annyit, mindössze legfeljebb 50 wattot fogyaszt - így kerülhet bele laptopokba. Ez azt jelenti, hogy alkalmas a mai és a közeljövő grafikailag intenzív 3D-s játékainak futtatásához, amire a DX11 API támogatás garancia.

Az 1 milliárd tranzisztort integráló Broadway 800 feldolgozóegységgel (stream processor), 40 textúrázóval és 16 színraszterizálóval bír, órajele 700 megahertz, GDDR5 memróriarendszere pedig 64 GB/s nyers sávszélességgel rendelkezik. A Broadway Mobility Radeon HD 5870, 5850 és 5830 modellekként kerül piacra, ahol a számozással csökken a chip órajele, a memóriasávszélesség, és a fogyasztás is.

Az energiahatékonyság a lényeg

Az AMD a Broadway és társai kapcsán azonban nem a teljesítményt hangsúlyozza, amely elődjéhez, a 4870-hez képest csak moderáltan emelkedik a mikroarchitekturális optimalizációk és nagyobb sávszélességnek köszönhetően, hanem a gyakorlatban mutatott jóval magasabb energiahatékonyságot, amit nagyban a a hardveres Vari-Bright technikának is köszönhető, amely dinamikusan állítja a panel fényerejét a megjelenített képtől függően.

Hasonló módon szegmentálta az 5600/5700-as sorozatot is az AMD a középkategória számára. Mivel a Madison még kisebb, valószínűleg 100 négyzetmilliméter körüli, ezért kedvező ára, fogyasztása és teljesítménye révén a vevők kedvencévé válhat. A 400 stream processor mellé ugyanis a Madison esetében akár 51,2 GB/s sávszélesség társul, ami csak 20 százalékkal alacsonyabb a Broadwayénél, így teljesítménye vélhetően elérheti annak 60-70 százalékát is.

A fogyasztás eközben sokkal alacsonyabb, az új mobil Radeonok közül az ideális példánynak az 5750 tűnik, mivel a teljesítmény és fogyasztás megfelelő kombinációját ígéri: 550 megahertzes órajel, 25 wattos TDP. Az 5770 modell 650 megahertzéhez már 30 wattos TDP társul, míg az 5730 és 5650 25,6 GB/s sávszélessége már krónikusan alacsonynak tűnik.

Az abszolút belépőkategóriát az 5400 sorozat, avagy Park képviseli a maga 292 millió tranzisztorával és 50 négyzetmilliméter körüli méretével, aminek köszönhetően rendkívül olcsón állítható elő tömegesen. A Park teljesítménye leginkább a chipsetbe integrált megoldásokéhoz áll közel, viszont várhatóan alacsony árának és fogyasztásának köszönhetően olcsó gépekben lelhet otthonra.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.