Szerző: Dojcsák Dániel

2009. december 9. 15:55

Silverlight sokkolja az RTL Most felhasználóit

Az RTL Klub online video-on-demand szolgáltatása néhány nappal ezelőtt Flash-ről Silverlight technológiára váltott, ami nagy lökést adhat a Microsoft-féle webes multimédiás alkalmazásplatform elterjedésének.

Az RTL Most a kereskedelmi csatorna online szolgáltatása, ahol az élő adás után a műsorok  néhány napon keresztül újra megnézhetők. Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött szolgáltatással egy hétre visszamenőleg tekinthetőek meg az RTL Klub saját gyártású műsorai, mint például a Barátok Közt, Híradó, Csillag Születik vagy a Házon Kívül.

Le a Flash-sel!

Az Adobe Flash-sel kapcsolatban gyakran felmerül az a kritika, hogy túlzottan erőforrás-pazarló, ami a noteszgépeken és a mobil eszközökön nem tolerálható. A Silverlight ezen a területen előrébb jár, a folyamatosan változtatható minőségű stream figyelembe veszi az éppen rendelkezésre álló sávszélességet és a videót megjelenítő számítógép kapacitását is. Így ugyanaz a stream egy lassú gépen, kis sávszélesség mellett kis felbontásban jelenik meg, de egy gyors kapcsolattal rendelkező számítógépen már akár DVD- vagy akár HD-minőségben is mehet ugyanaz az adás.

A Silverlight elterjedtsége viszont még alacsony a Flash-hez képest, mindössze a netezők fele rendelkezik a szükséges pluginnel. Az RTL Most fóruma alapján a felhasználók idegenkednek a Microsoft platformjától, az elutasítás egyik oka, hogy valami új dolgot kell telepíteni a böngészőbe, amit a legtöbben nem ismernek. S igaz, hogy a Flash használatához is ugyanez szükséges, de annak elterjedtsége miatt a felhasználó azt a telepítést az első weboldal megnyitásával letudja. A Silverlight-penetráció jelenleg 50 százalék közelében van hazánkban, de a Microsoft szerint az ehhez hasonló bevezetéseket követően nagyon gyorsan 60 százalék felé vagy még tovább emelkedhet. Ez után pedig már a laikus felhasználónak sem okoz majd fennakadást egy Silverlightot használó szájt.

\"\"

Több sávszélesség kell a Silverlighthoz

A felhasználói zúgolódás egy másik oka viszont egy teljesen triviális technológiai probléma. A korábbi Flash streamhez képest a Silverlight, a jobb minőségű videók miatt természetszerűleg sokkal több sávszélességet is kíván. Információink szerint az RTL Klub a szolgáltatás élesítése előtt ezt a problémát nem kezelte, s csak most dolgoznak azon, hogy a kimenő vonalakat a szükséges mértékben bővítsék. Amint ez a helyzet megoldódik, a teljesítményproblémák is megszűnnek, s onnantól kezdve az emberek inkább az előnyöket veszik majd észre.

Ehhez persze még szükség lesz a szájt és a felület fejlesztésére is. A tartalomszolgáltatói ügyetlenség ott kezdődik, hogy az www.rtlmost.hu akkor is figyelmeztet a Silverlight telepítésére, ha a szükséges plugin már fent van az adott gépen, de az oldal ergonómiájára is jogosan lehet panasz. A Silverlight-ablakon belüli navigáció látványos ugyan, de valójában nem praktikus, s a felhasználó nem feltétlenül tudja, hogy hová kellene kattintania a kívánt tartalomhoz. Könnyen köthet ki bárki a tegnap esti Barátok Közt epizód helyett a sorozat rajongói oldalán.

Visszatérve a technológiához, a Silverlight médiamegjelenítésről érdemes tudni, hogy háromféle AAC audio-, illetve hardveresen gyorsított H.264 videodekódolást ismer, de lényegében tetszőleges kodek is használható, mivel a szoftver már képes egy teljesen nyers videó-bitfolyam kezelésére is, a felbontás pedig egészen 1080p-ig növelhető. Emellett az Adobe Flash 10.1-hez hasonlóan képes már az arra alkalmas grafikus vezérlőket is használni a CPU helyett.

Tekerj szabadon!

A Smooth streaming funkció pedig igazán felhasználóbarát videózást tesz lehetővé. A Silverlight a rendelkezésre álló hálózati sávszélességhez és CPU-kapacitáshoz igazítja a videó felbontását, így a sávszélesség csökkenésekor vagy a rendszer terhelésekor a lejátszás nem akad meg. Bárhová kattintva a videóban azonnal elindul a lejátszás, s nem kell várni a pufferelésre. Ilyenkor a videó az elérhető legalacsonyabb felbontással indít, majd a sávszélességhez mérten elkezdi befűzni a jobb minőséget, s egy gyors átmenettel pillanatokon belül már a jobb minőség lesz látható.

Az RTLklub.hu kommunikációs vezetőjét ugyan nem sikerült utolérnünk, de más forrásokból úgy tudjuk, hogy a mostani technológiaváltás még közel sem a vége a fejlesztéseknek, csupán egy fontos mérföldköve, s az RTL Klub az online felületén folyamatosan vezeti majd be a Silverlighttal elérhető további képességeket. HD streamre ugyan még nem kell számítani, ugyanis ahhoz a csatornának HD-minőségben is kellene rögzíteni a műsorokat, ami egyelőre még nincs terítéken sem itt, sem a konkurens TV2-nél. A sávszélesség-bővítés befejezéséig pedig nagy türelemre van szükség az oldal használatához, igaz, ha valaki nem a csúcsidőszakban próbálgatja, akkor kellemes meglepetések is érhetik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról