:

Szerző: Koi Tamás

2009. december 9. 10:01

Megjelent a végleges Thunderbird 3

Az eredeti tervekhez képest kis csúszással elérhetővé vált a Mozilla Messaging levelezőkliensének legújabb verziója. A Thunderbird 3 több ezer kisebb-nagyobb változást hoz elődjéhez képest.

A Mozilla hosszas fejlesztési és tesztelési fázis után, eredetileg november végén akarta publikussá tenni az új Thunderbirdöt, melyre az ingyenes szoftver rendszeres használóinak több mint két és fél évet kellett várniuk. A fejlesztés lezárása annál is inkább időszerűvé vált, mivel a korábbi Thunderbird egy olyan Firefox-motorra épült, melynek fejlesztését több mint másfél éve leállították, így a kliens használata komoly biztonsági kockázatot jelentett.

A Gecko 1.9.1.5 motorra épülő új verzió ennek megfelelően elsősorban biztonságosabb lett elődjénél, ugyanakkor szinte minden területen megújult - a fejlesztők szerint több mint kétezer kisebb-nagyobb változást eszközöltek a programban. A felhasználók számára a legszembetűnőbb változást alighanem a fülek (tab) bevezetése jelenti majd, ezzel a várakozások szerint áttekinthetőbb lesz a szoftver felülete még akkor is, ha egyszerre több levél van megnyitva. A kényelmesebb használatot támogatja a megújult keresés is, a Thunderbird 3-ban a kulcsszavas keresés mellett különféle szempontok szerint szűkítheti is lehet a találatokat.

A címlista kezelése is egyszerűsödött, az új neveket egyetlen kattintással, a nevük melletti csillagra bökve lehet felvenni a címlistába. Változott az üzenetek előnézete is, emellett megjelent a Smart Folders mód, amely lehetővé teszi hogy több postafiók könyvtárait egy nézetben lehessen megnézni. Bár a Gmail felhasználói ritkán használnak offline klienseket, a Thunderbird 3 már felismeri a Google online levelezője által használt speciális könyvtárakat (Sent Items, Trash) akkor is, ha valaki nem angolul használja a Gmailt.

A Thunderbird 3-ban elméletileg egyszerűbbé vált a postafiókok beállítása is, a felhasználónak ugyanis ezután csak a nevét, e-mail címét és jelszavát kell megadnia, a szoftver pedig a Mozilla Messaging szerverével kommunikálva a domainnév alapján megpróbálja kitalálni a beállításokat. Persze lehetőség van kézi beállításra is, amely elkerülhetetlen egyébként, ha a Mozilla Messaging adatbázisa nem tartalmaz információt a kérdéses levelezőszolgáltatástól.

Az új Thunderbird Windows, Linux és Mac platformra letölthető a Mozilla weboldaláról.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.