:

Szerző: Koi Tamás

2009. december 8. 16:08

Csendes időszak előtt az uniós távközlés-szabályozás

Sínen van az Európai Unió távközlési reformja, ezután csendesebb évek várnak az európai telekommunikációs szabályozásra. A régi távközlési biztos munkáját jellemző lendület ettől függetlenül Neelie Krose biztosi kinevezése után is megmarad.

Fontos időszak áll az európai távközlési szabályozás mögött, a piac működését hosszú évekre meghatározó jogszabályi környezet elfogadásával. Az évekig tartó munkából jelentős részt vett ki európai hírközlési hatóságokat tömörítő European Regulators Group (ERG), illetve a rádiófrekvencia-politikával folgalkozó Radio Spectrum Policy Group (RSPG). Pataki Dániel, a hazai szabályozó hatóság, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke mindkét említett szervezetnek állt az élén az elmúlt időszakban (az ERG-nél tavaly, az RSPG-t idén novemberig volt elnök).

Pataki az NHH tegnapi sajtóbeszélgetésén újságírók előtt hangsúlyozta, az európai távközlési reform elfogadása mind a szakmai szervezetek, mind a hatóságok számára komoly sikert jelent, ugyanakkor utalt a múltban elért eredményekre is. Ezek közül a roamingrendelet létrehozását és a végződtetési díjak hatósági csökkentését emelte ki az elnök - előbbi az Európai Unión belül csökkentette jelentősen a mobiltelefonos barangolás költségeit, utóbbi pedig a belföldi mobilozás díjvonzatait mérsékelte.

Az Európai Unió távközlési reformja átfogóan módosítja a korábbi európai közösségi elektronikus hírközlési keretszabályozásának egyes irányelveit, valamint egy új rendeletet is tartalmaz. Az Európai Parlament által november 24-én megszavazott törvény egyebek mellett jobban védi a fogyasztókat, a remények szerint élénkíti a versenyt, valamint a szolgáltatók számára is új lehetőségeket kínál a hatékonyabb spektrumallokáció révén.

Az átdolgozott telekommunikációs szabályozási keret ezzel együtt sokkal átláthatóbb és nyíltabb tájékoztatást ír elő, valamint igyekszik könnyebbé tenni a fogyasztók számára a szolgáltatóváltást. A keret új szabályozásokat léptet életbe a hűségszerződések kapcsán is, így a szolgáltatókat a szerződéskötés előtt kötelezik a megfelelő tájékoztatásra, és nem lesz lehetőség 24 hónapot meghaladó időtartamra szóló hűségnyilatkozat megkötésére. Egyszerűbb lesz a telefonszámok hordozása is szolgáltatóváltás esetén: a jogszabály hatályba lépése után a hordozási folyamatnak egy munkanapon belül le kell majd zajlania. Utóbbi két feltételnek a hazai szolgáltatók lényegében már most megfelelnek - mondta el Pataki hétfőn.

Jövő februártól várhatóan változás áll be a telekommunikációs területet felügyelő EU-s biztos személyében: Viviane Redinget - akinek hivatali ideje alatt megszületett a roamingrendelet és a távközlési reform - Neelie Krose volt versenyügyi biztos váltja majd. Pataki a HWSW kérdésére méltatta Reding munkáját, ugyanakkor hozzátette, eddigi munkásságát ismerve teljes mértékben pozitívnak tekinti az új biztos kinevezését. Krose távközlési biztosi jelölése kapcsán novemberben az Európai Alternatív Távközlési Szolgáltatók Szövetsége (ECTA) is pozitívan nyilatkozott: A több alternatív szolgáltatót - így köztük magyar telekommunikációs cégeket - is képviselő szervezet nyilatkozatában kifejtette, Krose múltját tekintve rendkívül bizakodóak az új biztos munkáját illetően.

Pataki elmondta, elképzelhető, hogy Krose idején lesznek hangsúlyeltolódások, ugyanakkor az európai távközlési politika számára az elkövetkező időszak eleve csendesebbnek ígérkezik, mint a korábbi évek: Az új szabályozás hatályba lépését ugyanis most már alapvetően tagállami szinten kell levezényelni - erre 18 hónapjuk van a helyi törvényalkotóknak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.