:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. december 7. 12:31

A HTC elpártol a Windows Mobile-tól?

A Microsoft operációs rendszerének klasszikus támogatója 2010-ben legfontosabb készülékeit már Android operációs rendszerrel szállítja majd.

A HTC jövő évi kínálatában 8 új modell várható, ezek közül pedig 5 már a Google platformjával érkezik, s csak hármon fut majd Windows Mobile. A nagy teljesítményű készülékek mellett a dizájn-, lifestyle modellek és a közösségi médiára fókuszáló darabok jönnek Androiddal, s csak a vállalati igényekre szabott darabok kapnak Windowst.

Meredek növekedés

Az Android az idei évben úgy ért el több mint 5 százalékos piaci részesedést, hogy a legtöbb modell alig pár hónapja jelent meg csupán, s az év első részében csak a T-Mobile G1 volt elérhető. Jövőre húsznál is több androidos modell várható, hiszen a HTC mellett a Samsung, LG, Motorola, Sony Ericsson is hasonlóan tolja el termékportfólióját. A Windows Mobile 6.5 ugyan egy lépés előre, de a gyártók elpártolása mellett több körülmény is a Microsoft ellen hat.

A Microsoft alkalmazás-piactere az ígért 600 alkalmazás helyett csak 250-nel rukkolt elő, s a mai napig is mindössze 800-ig kúszott fel a számláló. Az Android esetében is óvatos növekedésről lehet beszélni, s az ingyenes szoftverek erőltetése miatt a komolyabb fejlesztők még elmaradnak, de ennek ellenére már 10 ezernél is több alkalmazás érhető el a platformra. Az iPhone 100 ezréhez képest persze mindkettő kispályás még.

A megmentő a Windows 7 mobile lehet, ami valamikor 2010 második felében érkezhet meg leghamarabb, de itt egy teljesen új platformról beszélünk majd, aminek a piaci térnyeréséhez akár újabb egy évre is szükség lehet. Addig viszont a Microsoft a kitartó vállalati felhasználókon kívül szinte minden célcsoportját elveszítheti. A HTC új készülékei legalábbis sokat segítenek majd az Android terjesztésében. A laikus felhasználókat valószínűleg kevéssé hatja meg, a telefonjukon futó operációs rendszer neve. Ugyanúgy, ahogy egy átlag ember nem tudja, hogy a Nokia telefonján Symbian van, úgy a HTC és a többi gyártó mobiljánál sem ez lesz fókuszban.

\"\"

A funkciók sikerre visznek bármilyen operációs rendszert

Inkább az olyan ütős funkciók aratnak majd sikert, mint a HTC Bravo 720p DivX-lejátszási képessége, az 1 GHz-es Snapdragon processzor ereje, vagy az AMOLED kijelző ragyogó színei. A Hero utódjának szánt Legend jövőre már a közép-felső kategóriába csúszik bele, egy 600 MHz-es processzorral és 5 megapixeles kamerával. A Blackberryk felé hajlók számára a teljes qwerty-s Salsa lesz az alternatíva, míg a tömegek irányába egy hagyományos \"candybar\" forma viszi el az Androidot. A Tide kódnevű készülék belülről ugyanolyan lesz mint a Salsa, de elsősorban a közösségi szolgáltatások integrálására összpontosít.

Ehhez képest a Windows Mobile 6.5 felhozatal kimerül egy butított HD2-ben, egy fix qwerty-s modellben és a Touch Pro 2 utódjának szánt szétcsúsztatható qwerty-s készülékben. A HD2 alternatívaként emlegetett Photon 600 MHz-es processzora és 3,2 hüvelykes rezisztív kijelzője jövőre már egyáltalán nem számít majd csábítónak. Viszont a régi alkalmazások és a kézírásfelismerés miatt fontos, hogy maradjon a piacon rezisztív technológia is.

Enyészet

A HTC roadmapje nem szól egyelőre a Windows 7 Mobile utáni időkről, de valószínű, hogy a platform gyengélkedése körülbelül addig fog tartani, s utána új erőre kaphat. Az viszont biztos, hogy a korábban őrzött jó helyezése a Microsoftnak az okostelefon operációs rendszerek piacán lassan, de teljesen biztosan a homályba vész.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.