Szerző: Koi Tamás

2009. december 3. 11:00

Jobb felhasználói élményre törekszik a Nokia

A Nokia az elmúlt hónapok, illetve a rendkívül nehéznek bizonyuló 2009-es esztendő tapasztalatait átgondolva új irányba igyekszik terelni fejlesztéseit, legalábbis erre utalnak a cég által rendezett Capital Markets Day előadásai.

Bár az előadásokon konkrét termékekről nem esett szó, a Nokia számos, az elkövetkezendő egy-két év működését érintő stratégiai tervét a nagy nyilvánosság elé tárta. Ezekből egyebek mellett kiderül, hogy a régi-új platform (Maemo) feltűnése egyáltalán nem jelenti a Symbian operációs rendszer halálát, valamint a cég további érintőkijelzős és QWERTY-s okostelefonokkal bővítené kínálatát - ezek összességében könnyebben használható, testreszabható és gyorsabban működő kezelőfelületet kapnak majd.

A Nokia jóslata szerint a mobiltelefon-piac az idei lassulás után jövőre ismét növekedésnek indul, a 2009-es volumenhez képest tíz százalékkal nőhetnek az eladások. A vállalatnál azt remélik, hogy a Nokia piacrészesedése mindeközben nem változik majd a 2009-es állapothoz képest, érték alapján azonban növekvő piacrészesedésre számít a gyártó. A mobiltelefonok mellett a cég 2011-re kétmilliárd euró szolgáltatásokból származó bevételt, valamint ezekhez 300 millió aktív felhasználót remél.

\"\"

A prezentációkból arra lehet következtetni, hogy vállalat az elkövetkezendő egy-két évben a mobiltelefonok felhasználói felületének teljes átalakítását, modernizálását célozza, részben a megszokott, bevált platformokon (Symbian, S40), részben új szereplők (Maemo5/6) bevonásával. Konkrét terméktervekről itt sem esett szó, de a Nokia \"jelentős mérföldkő\" elérését ígéri 2010 első félévében, illetve egy újabb felületet, vagy terméket jelentene be a második félévben is. Ugyanebben az időben várható a szintén átalakított kezelőfelülettel érkező, linuxalapú Maemo 6 megjelenése is.

Egyes spekulációk szerint a két új mérföldkő lényegében nem más, mint a Feature Pack 3 és 4 UI, melyek a jövő nyáron, illetve a 2011-es év elején jelenhetnek meg különböző okostelefonokon. Ezen termékkategórián belül a Nokia kibővíti az érintőkijelzős és QWERTY-s megoldások körét, ami többek közt azt is jelentheti, hogy az üzleti E-sorozatban is megjelennek majd az érintőpaneles modellek, vagy a kombinált megoldások. Az új felhasználói felületek a Nokia várakozásai szerint egyszerűbb és gyorsabb működést nyújtanak majd az elődökhöz képest, valamint ezek lesznek az első symbianes kezelőfelületek a Nokia portfóliójában, melyek a multitouch-gesztusokat is támogatja.

A Nokia újragondolt stratégiai tervei jól jelzik, hogy a cégnél is tisztában vannak vele, a jelenlegi viszonyok közepette a korábbi kényelmes piacvezető szerep nem őrizhető meg sokáig a feltörekvő ázsiai gyártók, így elsősorban a Samsung mellett. A cég idén eddig pocsék pénzügyi időszakot tudhat maga mögött: a harmadik negyedévben 559 millió eurós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, és bár az összpiaci részesedése nem változott az egy évvel korábbi állapothoz képest, az okostelefonok terén egyetlen negyedév alatt 41-ről 35 százalékra zuhant a részesedése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról