Szerző: Bodnár Ádám

2009. december 1. 09:51

Májusban érkezik a Microsoft új adatbázisa

Egy blogbejegyzésben a Microsoft mérnöke elkottyantotta, május 6-án érkezik a SQL Server 2008 R2.

SQL Server és Office, kéz a kézben

A SQL Server Performance blogban olvasható bejegyzés szerint a Microsoft 2010. május 6-án teszi elérhetővé az ügyfelei számára adatbázisának régóta várt új változatát, a 2008 R2-t. Korábban a vállalat hivatalosan csak azt kommunikálta, a szoftver 2010 első felében érkezik.

A Microsoft novemberben tette közzé a SQL Server 2008 R2 második technológiai előzetesét, amely már a végleges verzióba szánt összes képességet tartalmazza. A SQL Server fejlesztésének fókuszában jelenleg az üzleti intelligencia áll, ennek jegyében a szoftvert olyan képességekkel vértezték fel, amely lehetővé teszi a szoros integrációt a Microsoft Office család tagjaival. Az Office-felhasználók közvetlenül a számukra már ismert felületen érhetik el az SQL Serverben tárolt adatokat, és az Office-ba épített képességek segítségével lényegében saját üzleti intelligencia-alkalmazásokat, egyfajta mash-upokat hozhatnak létre, amelyeket a SharePoint révén akár meg is oszthatnak egymással.

Az Office 2010 nyilvános bétaváltozata néhány hete jelent meg, a benne található információk szerint a végleges verzió 2010 júniusában érkezhet. Valószínű azonban, hogy a Microsoft fejlesztői ennél hamarabb végeznek és a szoftver még tavasszal meg fog jelenni., Steven Sinofsky, aki jelenleg a Windowsok fejlesztését irányítja, korábban az Office-ért volt felelős és többek között arról is ismert a vállalaton belül, hogy szereti a kitűzött határidőknél hamarabb elvégezni a feladatait.

Okosabb de drágább

A szokásos verziókon felül két új változat is érkezik majd a SQL Serverből, a Datacenter Edition, illetve a Parallel Data Warehouse Edition. A Datacenter Edition az Enterprise változatra épül, azonban olyan képességekkel bővíti ki azt mint például az \"Application and Multi-Server Management\", amely lehetővé teszi a rendszergazdák számára, hogy több SQL Serverből álló környezeteket központilag menedzseljenek, egyetlen panelen figyelemmel kísérve az egyes adatbázisok és alkalmazások teljesítményét és a szerverek terheltségét, kihasználtságát.

A másik új verzió, a SQL Server 2008 R2 Parallel Data Warehouse Edition nem kerül majd kereskedelmi forgalomba, csak hardverrel együtt lehet megvenni. Ez, a korábban \"Madison\" néven fejlesztett termék a DatAllegro megvásárlásával megszerzett technológiákat tartalmazza és kimondottan hatalmas, több tucat vagy több száz csomópontot tartalmazó, akár petabájtos méretű adattárházak építésére szolgál. A Parallel Data Warehouse-ról részletesen itt lehet olvasni.

A redmondi vállalat a SQL Server 2008 R2 extra képességeit láthatóan nem adja ingyen, az egyes változatok árai jelentősen növekedtek. A hivatalos árlista szerint a SQL Server 2008 R2 Standard verzió processzoronként 7500 dollárba kerül, ez 1500 dolláros drágulást jelent. Az Enterprise változat 3800 dollárral drágul processzoronként, és így 28800 dollárba kerül. A Datacenter ás a Parallel Data Warehouse 57000 dollárba kerül egy CPU-ra. A vállalat azzal indokolja az áremelést, hogy a SQL Server ára a 2005-ös verzió óta változatlan volt.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 21. 17:15

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.