Szerző: Koi Tamás

2009. november 23. 15:53

Itthon nem árulják tömegek a bannolt Xbox 360-at

Magyarországon úgy tűnik, kevesen vannak, akik az Xbox online rendszeréből kitiltott konzolgépüktől próbálnak áron alul szabadulni.- A Microsoft október végétől kezdve állítólag világszerte egymilliónál is több módosított játékgépet tiltott ki, melyek tömegével kerülnek fel az eBayre és a Craiglistre.

Külföldi sajtóbeszámolók szerint az elmúlt hetekben a nagyobb amerikai és brit aukciós portálokon több száz, gyanúsan jó vételnek tűnő Xbox 360 konzol jelent meg hirtelen. A rendkívül baráti áron, akár az új ár ötödéért kínált használt konzolok jelentős része vélhetően azok közé a bannolt példányok közé tartozik, melyeket a Microsoft az elmúlt hetekben tiltott ki az Xbox LIVE online szolgáltatásról.

A cég ezúttal is, mint a hasonló, korábbi esetekben, a felhasználási feltételek megszegésével indokolja az akciót, mely kizárólag a másolt játékok futtatására alkalmassá tett, chipelt Xbox 360 konzolokat érinti - ezek a játékgépek alkalmasak a másolt szoftverek futtatására. Az október végén kezdődött letiltási hullám időzítése nem véletlen, a kedden megjelent Call of Duty: Modern Warfare 2 című akciójáték tarol az eladási toplistákon, így a torrentoldalak toplistáin is.

A feltört konzolok kitiltása időről-időre bevett szokás a Microsoftnál. A húzócímek megjelenésekor ez jól is jön a gyártónak, a bannolt játékgépekkel ugyanis nem lehet online meccsekhez csatlakozni, ezért a felhasználónak többnyire egyetlen lehetősége van arra, hogy újra csatlakozzon a közösséghez: ha új konzolt vásárol. A Microsoft november elején is ezt a megoldást javasolta a feltört konzollal rendelkező felhasználóknak, nyíltan kimondva, hogy az új konzol vásárlásával így lényegében mindenki jól jár.

Bár abban minden játékforgalmazó és a szakmában érdekelt kereskedő egyetért, hogy hazánkban kimagaslóan nagy a feltört konzolok, ezzel együtt a másolt játékok aránya, egyelőre nem úgy tűnik, hogy nagyobb tömegek próbálnának itthon túladni az online játékra használhatatlan konzolon.

A Vatera aukciós oldalon ettől függetlenül már húszezer forinttól lehet kapni működő, nem garanciális gépet, de van olyan eladó is, aki 33 ezer forintért bevallottan bannolt Xboxot árul. Más oldalakon (például Apronet) sincs feltűnően sok eladó Xbox 360, a konzolok módosítására szakosodott boltok azonban több helyen is nyíltan vállalják szolgáltatásaikat.

A Microsoft korábban hivatalosan nem kommentálta sem azt, hogy hány Xbox 360 játékgépet tiltottak le november elejétől az Xbox LIVE-ról, sem pedig azt, hogy a magyarországi bázis milyen arányban tartalmaz módosított gépeket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról