Szerzők: Bodnár Ádám, Bizó Dániel

2009. november 19. 11:50

Az ombudsman kritizálta az Intel elleni vizsgálatot

Hivatalosan is kiritkával illette az Európai Bizottság Intel ellen lefolytatott vizsgálatát az uniós ombudsman. Az elmarasztalás muníciót adhat a chipgyártó óriásnak a bíróság előtti fellebbezési perében, ugyanakkor gyengébb, mint amire a vállalat várt.

P. Nikiforos Diamandouros uniós ombudsman tegnap közölte, hogy az Európai Bizottság eljárási hibát vétett, mikor az Intel ellen folytatott trösztellenes vizsgálata során 2006-ban egy Dell-vezetővel készített interjút nem rögzített a jegyzőkönyvekben, annak ellenére, hogy a találkozó az Intel elleni vádakra összpontosult. Mindez megfelel azoknak az értesüléseknek, melyeket még a Wall Street Journal szivárogtatott ki három hónappal ezelőtt.

Nem vették jegyzőkönyvbe

Az Európai Bizottság gyorsan reagált az ombudsman véleményére, mely bár jogilag semmilyen kötelező következménnyel nem jár, aláássa a brüsszeli csapat tekintélyét és hátrányt jelenthet a jövőre megkezdett peres eljárásban is az Európai Elsőfokú Bíróság előtt. A Bizottság vitatja, hogy a találkozóról hivatalos feljegyzésnek kellett volna születnie, és kitart azon álláspontja mellett, hogy gyakorlata megfelel az európai jogszabályoknak. Neelie Kroes versenyjogi biztos javaslatára Brüsszel májusban több mint 1 milliárd euróra büntette az Intelt, mivel úgy találta, hogy tisztességtelen versenykorlátozó eszközöket alkalmazott az AMD-vel szemben.

Feljegyzések hiányában nem tudni, pontosan ki volt az a Dell-vezető, akivel beszéltek a vizsgálatot végzők, és azt sem, hogy mi hangzott el. Az Intel állítja, hogy a beszélgetés tartalma az EU számos Intel elleni vádjára olyan választ adott, melyek felmentik a céget. A New York Times meg nem nevezett inteles forrásai szerint a személy az Intelért felelős kapcsolattartó volt, és cáfolta azokat a vádakat, melyek szerint az Intel azért fizetett volna a PC-gyártóknak, hogy mellőzzék az AMD chipjeit, elmondása szerint a Dell azért nem épített AMD-alapú gépeket, mert a chipek teljesítménye gyengébb volt az Intel-lapkáknál.

Amennyiben a találkozón elhangzottakat vagy azok rekonstrukcióját be tudja mutatni az Intel a bíróság előtt, és annak tartalma fajsúlyos bizonyítékként szolgál, úgy azt a bíróság figyelembe fogja venni. Független jogi szakértők szerint ez bár kritikus jelentőséggel bírhat, valójában csak egy újabb bizonyíték lesz sok más között. Arra, hogy a bíróság megváltoztasson egy bizottsági határozatot, volt már precedens, de valójában igen ritka jelenség.

Az Intel védelme ugyanakkor vélhetően ezt a vélt hibát felhasználva megpróbálja aláásni a Bizottság vizsgálata egészének hitelességét, és tűz alá veszi az összegyűjtött tények megalapozottságát, és a döntés pártatlanságát is. Az Intel különösen igyekszik vitatni azt az intézményi felépítést, melyben a nyomozást, a vádemelést és az ítélet előterjesztését ugyanazon csapat végzi el. Az ombudsman ebben nem fogta az Intel pártját, és kijelentette, hogy nem sérült az Intel védekezési képessége.

Szent a béke?

Az Intel és az AMD épp a múlt héten kötöttek békét. Az Intel 1,25 milliárd dollárt fizet az AMD-nek, valamint bizonyos nem részletezett üzleti gyakorlatokhoz tartja magát, amelyért cserébe az AMD összes polgári perét visszavonta az Egyesült Államokban és Japánban. Ez kétségtelenül az Intel piaci erőfölénnyel történő visszaélésének beismerése, legalábbis jogilag, és annak vállalása, hogy ez a jövőben nem ismétlődik meg újra. A cégek emellett öt évre szóló keresztlicenc-megállapodást is kötöttek. Az AMD a befolyt 1,25 milliárd dollárt adósságainak törlesztésére fordítja.

Ez a megállapodás azonban nem érinti a New York-i főügyész által indított pert, amely trösztellenes magatartással vádolja az Intelt, mivel úgy találta, hogy az illegális módszerekkel tartotta sakkban a PC-gyártókat, hogy hanyagolják az AMD processzorait. \"Ahelyett hogy tisztességesen versenyzett volna, az Intel megvesztegetéssel és kényszerítő eszközökkel tartotta meg piacvezető pozícióját\" - áll a keresetben. A Reuters információi szerint az Egyesült Államok versenyhivatala, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) is trösztellenes vizsgálatot tervez kezdeményezni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról