Szerző: Bodnár Ádám

2009. november 17. 17:23

Megjelent a Fedora 12

A Red Hat kiadta népszerű közösségi Linux-disztribúcióját, a Fedora 12-t. Az ilyen Linuxok képviselik lényegében a fejlesztések csúcsát, 9 vagy 6 havonta frissülnek és a legfrissebb komponenseket tartalmazzák, amelyek alaposan kitesztelve végül bekerülhetnek a vállalati disztribúciókba, jelen esetben a Red Hat Enterprise Linuxba.

A Fedora 12 legfontosabb újdonságai a virtualizációval, a hálózatkezeléssel és a médialejátszással kapcsolatosak, legalábbis a vállalat közleménye ezeket emeli ki a fejlesztésekből. A Fedora 12-ben javítottak a virtuális lemezek kezelésén, a libguestfs révén már elindításuk nélkül lehet a virtuális lemezképekkel dolgozni. Működés közben eltávolíthatóvá és hozzáadhatóvá váltak a  virtuális hálózati adapterek és csökkent a virtualizáció memóriaigénye is. A Red Hat szerint a fejlesztéseknek köszönhetően nőtt a virtualizáció teljesítménye és stabilitása a Fedorában, emellett egyszerűbb a használata.

A laptopok terjedésével került előtérbe a mobil szélessávú eszközök használata, a Fedora 12-ben a Network Managert számos helyen fejlesztették tovább, hogy a korábbinál még egyszerűbb legyen a 3G/HSDPA-modemek konfigurálása és használata. A fejlesztők szerint a bluetooth-os mobiltelefonokat is könnyedén lehet modemként használni, egyetlen kattintással felépíthető a kapcsolat. A Bluetooth-kezelésen is javítottak, a szolgáltatás automatikusan elindul és használaton kívül le is áll, így nem foglal erőforrást és az akkumulátorral is takarékoskodik. A netbookok tulajdonosai annak örülhetnek, hogy a disztribúcióban található összes szoftvert i686 módban fordítottak, és Atom processzorokra optimalizáltak.

Médialejátszás területén az Ogg Theora 1.1 videokodek megjelenése az újdonság a Fedora 12-ben. Az Ogg Theora egy teljesen nyílt videokodek, amely a h.264-gyel vetekedő minőséget nyújt akár letöltött, akár sugárzott (streaming) tartalmak esetén. A multimédia a szabad szoftverek egyik Achilles-ina, a legelterjedtebb kodekek és formátumok ugyanis kivétel nélkül zártak, ezért sok disztribúció nem is tartalmaz hozzájuk lejátszót. Az Ogg Theorával végre megváltozhat a helyzet, a formátum egyre népszerűbb, például a Wikipedia és a DailyMotion is ezt használja. A Firefox 3.5 is támogatja az Ogg Theora videókat, külön kodek vagy plugin telepítése nélkül.

Természetesen a Fedora 12 a népszerű asztali környezetek, alkalmazások, fejlesztői eszközök és segédprogramok legújabb változatait tartalmazza. A disztribúció újdonságairól részletesen a Fedora projekt wiki oldalán lehet tájékozódni, magát a szoftvert (telepíthető live CD lemezkép formátumban) szintén itt lehet letölteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról