Szerző: Koi Tamás

2009. november 13. 09:35

Több százezer Xbox 360 tiltólistán

Jelentős számú, bizonyos, meg nem erősített források szerint több százezer Xbox 360 játékkonzolt tiltott ki a napokban az Xbox LIVE online rendszerből a Microsoft.

A cég ezúttal is, mint a hasonló, korábbi esetekben, a felhasználási feltételek megszegésével indokolja az akciót, mely kizárólag a feltört, vagyis chipelt Xbox 360 konzolokat érinti - ezek a játékgépek alkalmasak a másolt szoftverek futtatására. Az október végén kezdődött letiltási hullám időzítése nem véletlen, a kedden megjelent Call of Duty: Modern Warfare 2 című akciójáték tarol az eladási toplistákon, így a torrentoldalak toplistáin is (a játékot ugyanakkor Oroszországban forgalomba sem hozhatták az egyik jelenete miatt, ahol ártatlanokat kell mészárolni a moszkvai repülőtéren).

Egyes, hivatalosan meg nem erősített források szerint a Microsoft eddig nagyjából hatszázezer feltört Xbox 360 konzolt tiltott ki az online játékosoknak létrehozott Xbox LIVE szolgáltatásról - ez ilyen rövid idő alatt feltűnően magas szám. Más források ennél is több kitiltott konzolról számolnak be, az InformwationWeek egymilliós nagyságrendről írt szerdán. A Microsoft magyarországi képviseletétől származó információk szerint a hatszázezer \"téves szám\", ugyanakkor nem árulták el, pontosan hány konzolt érint az akció.

A gyártó felhívja a figyelmet, hogy a bannolás kizárólag a hardvert érinti, azaz a játékos az addig szerzett eredményeit és az összes felhasználói azonosítóját megtarthatja - ha azt átviszi egy új Xbox 360 konzolra. A Microsoft szerint ezzel a megoldással \"mindenki jól jár\", a játékos azért, mert nem kell újra felépítenie a gamer karrierjét, a gyártó pedig (kimondatlanul) azért, mert eladhat egy újabb konzolt. A cég a Modern Warfare 2 megjelenését egyébként egy új konzollal is megünnepelte, a speciális változat a játékkal együtt 90 ezer forintba kerül.

A hazai képviselet ezzel együtt óvatosságra inti a másodkézből vásárlókat, így aki a Vaterán vagy az eBayen gyanúsan olcsó Xbox 360 konzolt lát, jobb ha óvatos, a bannolt játékgép ugyanis csak offline üzemmódban használható, az Xbox LIVE rendszer elérhetetlen rajta keresztül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról