Szerző: Dojcsák Dániel

2009. november 11. 16:39

Otthoni hálózati adattárat kínál a T-Home

A T-Home mától Médiatár néven NAS-eszközöket is forgalmaz. A hálózati adattárak segítségével fotók, zenék, videók tárolhatóak és oszthatóak meg az otthoni hálózaton vagy akár az interneten keresztül is. Sőt, akár a DNLA-képes televíziókon és mobiltelefonokon is megtekinthetőek a tárolt multimédiás tartalmak.

A kizárólag előfizetők számára nyitott ajánlatban az adattároló kétféle változat érhető el, az egyik 500, a másik pedig 2x500 gigabájtnyii merevlemezzel. A hálózati adattár valójában egy lebutított PC, a miniITX sztenderdre építkező házban egy 1,6 GHz-es Atom Dual Core 330 processzor, 1 gigabájt DDR2 RAM található 3,5 hüvelykes merevlemezzel, az operációs rendszer pedig a Microsoft Windows Home Server.

Az eszköz használata egyáltalán nem bonyolult, a T-Home-tól kapott csomag elméletileg minden segítséget tartalmaz a helyes üzembeállításhoz. Laikusoknak viszont a helyes konfigurációhoz mindenképp szakértő segítség ajánlott, amit a T-Home (külön díjért) szintén az ügyfelek rendelkezésére bocsát. A csomagban érkező készülék üzembe helyezéséhez egy hálózati routerre is szükség van, a T-Home ilyen eszközt csak értéknövelt internetszolgáltatásai (például IPTV) mellé ad alapesetben.

\"\"

A csatlakoztatható eszközök száma szinte korlátlan, számítógépek esetében mindössze annyi a kritérium, hogy Windows XP SP2, Windows Vista vagy Windows 7 operációs rendszer fusson rajtuk. A számítógépek, különböző médialejátszók, televíziók illetve a T-Home IPTV set-top box vezetéknélküli hálózaton vagy Ethernet kábellel csatlakozhatnak a NAS-hoz. A rendszer érdekessége, hogy mobiltelefonnal is lehet hozzá csatlakozni az internetről, ennek pontos részletei azonban egyelőre nem ismertek.

A T-Home-nál a fél terabájtos Médiatár 60, míg a dupla kapacitású verzió 88 ezer forintba kerül. Az eszköz megvásárlása egyelőre kizárólag egyösszegű fizetéssel lehetséges, bérelt, havidíjas szolgáltatásként megrendelni vagy részletekben fizetni nem lehet (a Kapcsolat programba regisztrált ügyfelek az eszköz vásárlásához is felhasználhatják hűségpontjaikat).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról