Szerző: Bodnár Ádám

2009. november 5. 15:27

Vállalati Google Wave a Novelltől

A San Franciscó-i Enterprise 2.0 konferencián a Novell bejelentette Pulse nevű csoportmunka-támogató megoldását, ami lényegében a Google Wave-hez hasonló megoldás a vállalatokra szabva, kiegészítve a vállalati használathoz szükséges funkciókkal, például személyazonosság-kezeléssel, hozzáférés-kezeléssel, felhasználó \"provisioninggel\", címtár-integrációval és auditálási lehetőséggel.

A Pulse felhasználói üzeneteket válthatnak egymással, fájlokat oszthatnak meg és közösen dolgozhatnak dokumentumokon (PDF, Office, OpenOffice), valós időben. A Novell sietett leszögezni, hogy a termék nem leváltja, hanem kiegészíti meglevő csoportmunka-szoftverét, a GroupWise-ot. A Google is hasonlóan vélekedik a Wave-ről, amely az Apps-nak nem helyettesítője, hanem kiegészítője lehet.

A Wave a Google új generációs üzenetküldő és csoportmunka-megoldása, amely egy platformon egyesíti az e-mailt, az azonnali üzenetküldést, a dokumentumok megosztását és közös szerkesztését. A Pulse ugyanezt hozza el a vállalatoknak, és a szolgáltatást ráadásul úgy építették fel, hogy kompatibilis legyen a Wave-vel is, vagyis egy Pulse-felhasználó egy Wave-felhasználóval is tud \"együtt hullámozni\", azaz üzeneteket váltani, fájlokat megosztani vagy dokumentumokon együtt dolgozni. A Pulse és a Wave együttes használatát be is mutatta a Novell az Enterprise 2.0 konferencián.

Ken Muir, a Novell csoportmunka-megoldásokért felelős műszaki vezető az eWeeknek elmondta, amikor a nyáron a Google fellebbentette a fátylat a Wave-ről, a Novell már javában dolgozott hasonló megoldását, a Project Cockpiten, amelyből végül a Pulse lett. Amikor látták, hogy a két megoldás mennyire hasonló, a Novell felvette a kapcsolatot a Wave készítőivel és együtt dolgoztak azon, hogy a két megoldást kompatibilissé tették.

A Wave megjelenése kapóra jött a Novellnek, a Google szolgáltatása kapcsán ugyanis az érdeklődés homlokterébe kerülhet a valós idejű csoportmunka, amely felkeltheti az igényt egy vállalati implementáció iránt, ez lenne a Pulse. Persze ebből a figyelemből alighanem jut majd a versenytárs megoldásoknak is, mint amilyen például a PBworks. A  Pulse zárt bétatesztje 2010 elején indul, maga a szolgáltatás pedig 2010 közepétől lesz elérhető, elsőként csak cloud-szolgáltatásként, de később helyben, a felhasználónál telepíthető megoldásként is. A szoftver működését bemutató videó megtekinthető a Novell oldalán.

A Novell és a Google viszonya egyébként távolról sem felhőtlen, a szoftvercég blogján viszonylag szokatlan kirohanás olvasható a Google Apps ellen annak kapcsán, hogy Los Angeles városi tanácsa a Google online megoldására cserélte le a Novell GroupWise-ot. A Google Appsre való áttérés az első évben 1,5 millió dollárjába kerül a városnak, ennyibe kerül a migráció, a kapcsolódó oktatás és a biztonsági feltételek megteremtése. \"Los Angeles városának a bevált megoldáshoz kellett volna ragaszkodnia, hogy biztosítsa adatai biztonságát és takarékoskodjon az adófizetők pénzével\" - állítja a Novell.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról