Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Eljött a 4.0-ás Chrome, de minek?

Dojcsák Dániel, 2009. november 03. 13:38
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Google Chrome böngésző újabb verzióváltásra készül, s tegnap óta a béta csatornát választó felhasználók már kipróbálhatják a 4.0.223.16-os kiadást is.

hirdetés

A Google Chrome 4 kiemelt új funkciója a könyvjelző-szinkronizáció lesz, melyet a fejlesztői bétában már augusztus óta ki lehet próbálni. A lényeg, hogy egy felhasználó ezek után képes lesz akár több számítógépen is szinkronban tartani minden könyvjelzőt, anélkül, hogy ehhez bármit manuálisan tennie kellene.

Könyvjelző-ámítás

Habár a fejlesztés izgalmasan hangzik, de hozzá kell tenni, hogy ez ismét egy hiánypótló kiegészítő a legfiatalabb böngészőben. Sőt, aki már találkozott az Xmarks kiegészítővel, ami szintén augusztus óta már Chrome alatt is működik, akkor tudja, hogy ma már az a kihívás, hogy az összes használt böngésző között frissen tartsuk a kedvenc linkeket, legyen szó Firefoxról, Internet Explorerről, Safariról. Illetve az is izgalmasabb lenne, ha a böngészőben tárolt URL-ek a Google Bookmarks szolgáltatással lennének szinkronban, ami az iGoogle, illetve a Google Toolbar felületeken keresztül is elérhető, még univerzálisabbá téve a kedvenceket.

A könyvjelző-szinkronizálás helyett inkább a kiegészítők (extension) támogatása lesz óriási ugrás a Chrome-ban, aminek érkezése újabb halasztást kapott. Elméletileg a most megjelenő bétában már fel kellett volna tűnnie az új menünek, de mivel a Google a teljes interfészt megváltoztatta, ezért a mostani bétába nem kerülhetett bele, továbbra is maradt a fejlesztői alfa verzió szintjén. Arról pedig, hogy mely új béta verzióban jelenik meg, illetve, hogy mikor lesznek végre a stabil végleges változat részei a kiegészítők, nem esik szó.

Szintén várat még magára két további fejlesztés, a Google Native Client, illetve a WebGL. Az előbbi natív x86-os kódot hajt végre böngészőtől és operációs rendszertől függetlenül, míg az utóbbi lehetővé teszi 3D-gyorsított grafika megjelenítését a böngészőben mindenféle külön beépülő modul vagy kiegészítő nélkül. Amint ez a két megoldás implementálva lesz a Chrome-ba, akkor már semmilyen módon nem lehet majd letagadni, hogy a Google egy operációs rendszert épít böngésző alapokon.

Mac-en erősít

Jó hír lehet a Mac-felhasználó Google-rajongóknak, hogy a cég több energiát fordít mostantól az Apple operációs rendszerére szánt változatra is. A Windows mellett egyre jobban támogatott többi platform pedig talán segít abban, hogy a 14 hónapos, jelenleg a böngészők közül globálisan a negyedik helyet (3,6%) elfoglaló Chrome, szép lassan megelőzze a 4,2 százalékos Safarit és nyomába eredjen a 24,1 százalékkal második helyezett Firefoxnak.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!