:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. november 2. 12:56

A felhasználók és szolgáltatók ugyanúgy örülhetnek az új BitTorrentnek

A hamarosan érkező uTorrent 2.0 már a BitTorrent protokoll új verzióját alkalmazza, amely szükségtelenné teszi az internetszolgáltatók számára a P2P forgalom korlátozását, mivel torlódás esetén önmaga képes a sebesség csökkentésére.

\"Önszabályozó\" protokoll

A BitTorrent protokoll új változata, a uTP (micro Transport Protocol) már képes felismerni a hálózati torlódásokat és önmaga korlátozza a felemésztett sávszélességet. \"Ha a uTP sikeres, az internetszolgáltatók több milliárd dollárt takaríthatnak meg\" - mondta a TorrentFreak weboldalnak nyilatkozva Simon Morris, a BitTorrent termékfejlesztési vezetője.

A világméretű gyakorlathoz hasonlóan Magyarországon is egyre több internetszolgáltató korlátozza a fájlcserét, mivel a legnépszerűbb BitTorrent protokoll \"sajnos\" annyira hatékony, hogy szinte az összes rendelkezésre álló sávszélességet felszippantja a többi internetes szolgáltatás (web, levelezés, VoIP, stb.) elől. Ezért ha internetszolgáltatók tűzzel-vassal harcolnak a BitTorrent ellen, ugyanis a protokoll akármilyen nagy hálózati sávszélességet felemészt és a fájlcserélő felhasználók a többiek kárára tevékenykednek, mivel a hálózati erőforrások végesek. Egyes felmérések szerint a világ internetes forgalmának már több mint a felét a fájlcsere adja.

Az UDP-alapú uTP protokoll méri, mennyi idő alatt jut el egy csomag egyik felhasználótól a másikig és ennek tudatában saját maga állítja be a TCP-kapcsolatok sávszélességét. Ez elsősorban a feltöltést érinti természetesen, mivel a legtöbb otthoni szélessávú technológiánál (DSL, kábel) az elérhető feltöltési sávszélesség kisebb mint letöltésnél, ezért a feltöltés dugul be hamarabb. Ez azonban nem jelent lassabb letöltési sebességet Morris szerint.

Nincs szükség korlátozásra?

\"Nagyon izgatottak vagyunk mert ez nem csak jobb élményt biztosít több millió felhasználónak, hanem az internetszolgáltatókra is nagy hatással lehet, lecsökkenti vagy akár szükségtelenné is teheti a forgalom korlátozását\" - fogalmazott Morris. \"A szolgáltatók még több BitTorrent forgalmat kezelhetnek anélkül hogy a hálózat fejlesztésére idő előtt költeniük kellene vagy mély csomagelemzésen (deep packet inspection) vagy más technológián alapuló forgalomkorlátozást kellene bevezetniük.\"

A uTorrent új, uTP-t támogató 2.0 verziójának előzetesét már több százezren tesztelik és egyelőre nem érkeztek negatív visszajelzések a technológiával kapcsolatban. A kliensprogram alapállapotban csak uTP kimenő kapcsolatokat nyit már, de a protokoll felülről kompatibilis a régivel, ezért a régebbi BitTorrent-kliensek is képesek ezeket fogadni. A uTP protokoll egyelőre zárt, de az ígéretek szerint később nyitottá teszik, így más kliensekbe is bekerülhet.

A uTP-ről további információk a hivatalos BitTorrent-blogon olvashatók.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.