Szerző: Bodnár Ádám

2012. március 2. 13:10

Nem áll meg a tárolópiac növekedése

Növekedett a negyedik negyedévben a külső lemezes tárolók piaca, derül ki az IDC friss kutatásából. A számok nézve azonban látszik, csak néhány cégnek ment jól.

2011 utolsó három hónapjában 6,6 milliárd dollárt tett ki a külső diszkes tárolók forgalma, ami 7,7 százalékos növekedést jelent. A számok lényegesen jobbak a szerverpiac által produkáltaknál, amelyre az lehet a magyarázat, hogy a cégek által létrehozott és tárolt adatmennyiség megállíthatatlanul növekedik, a leszállított tárolókapacitás 6,28 petabájtra nőtt, ami 22 százalékos növekedés 2010 azonos időszakához képest. A mobil eszközök térnyerése, a webes és közösségi szolgáltatások burjánzása, a médiamegosztás (zene, fotó, videó) pedig további igényeket generál, miközben egyre több adat költözik a kliensekről az adatközpontokba, helyi háttértár helyett vállalati tárolókra.

Liz Conner, az IDC tárolópiaci elemzője szerint az erős év végi hajrának köszönhetően 2011-ben 10,6 százalék felett bővült a tárolópiac. Conner szerint a thaiföldi áradások okozta merevlemez-hiány 2011-ben még nem éreztette hiányát a tárolópiacon, azonban 2012 elején már oda is begyűrűzik. A legnagyobb tárológyártó továbbra is az EMC, 1,9 milliárd dollár feletti bevételével a cég 29,4 százalékos összpiaci részesedést szerzett. A vállalat éves összehasonlításban 20 százalék felett tudta növelni forgalmát, amivel a vezető gyártók közül a legnagyobb bővülést produkálta.

A második helyen stagnált az IBM, a Nagy Kék 996 millió dolláros forgalma alig több mint az egy évvel korábban mért 995 millió dollár. A harmadik helyre eközben felkapaszkodott a NetApp, megelőzve a gyenge időszakot produkáló HP-t. Az IDC a két cég között statisztikai döntetlent hirdetett, de a NetApp bevétele több mint 50 millió dollárral meghaladta a 677 milliót kasszírozó HP-ét. A NetApp 2010-hez képest 16 százalékal tudta növelni storage-eladásait, miközben a HP forgalma 3,8 százalékkal csökkent. Az ötödik helyen álló Hitachi 11 százalékos bővülést és 600 milliós forgalmat ért el.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az "open" hálózati tárolók (NAS Open/iSCSI SAN) forgalma 9,6 százalékkal bővült és 5,6 milliárd dollárt tett ki összesen, ennek a szegmensnek az ura az EMC 32,6 százalékos bevételarányos részesedéssel, ami több mint kétszerese a második helyen álló IBM-ének. A SAN-piac 14,1 százalékkal bővül, a vezető az EMC 26,7 százalékkal, megelőzve az IBM-et és a HP-t. A NAS -eladások 1,2 százalékkal visszaestek tavalyhoz képest, itt a legnagyobb az EMC-dominancia, a cég a szegmens közel felét uralja, a 29 százalékos részesedést megszerző NetApp előtt.

A legerőteljesebb növekedést nem meglepő módon az iSCSI SAN termékek produkálják, amelyek összesített eladásai 16 százalék felett nőttek éves összehasonlításban - a piacvezető a Dell 30 százalékkal, megelőzve az EMC-t (20%) és a HP-t (12%).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról