Szerző: Bodnár Ádám

2012. március 2. 13:10

Nem áll meg a tárolópiac növekedése

Növekedett a negyedik negyedévben a külső lemezes tárolók piaca, derül ki az IDC friss kutatásából. A számok nézve azonban látszik, csak néhány cégnek ment jól.

2011 utolsó három hónapjában 6,6 milliárd dollárt tett ki a külső diszkes tárolók forgalma, ami 7,7 százalékos növekedést jelent. A számok lényegesen jobbak a szerverpiac által produkáltaknál, amelyre az lehet a magyarázat, hogy a cégek által létrehozott és tárolt adatmennyiség megállíthatatlanul növekedik, a leszállított tárolókapacitás 6,28 petabájtra nőtt, ami 22 százalékos növekedés 2010 azonos időszakához képest. A mobil eszközök térnyerése, a webes és közösségi szolgáltatások burjánzása, a médiamegosztás (zene, fotó, videó) pedig további igényeket generál, miközben egyre több adat költözik a kliensekről az adatközpontokba, helyi háttértár helyett vállalati tárolókra.

Liz Conner, az IDC tárolópiaci elemzője szerint az erős év végi hajrának köszönhetően 2011-ben 10,6 százalék felett bővült a tárolópiac. Conner szerint a thaiföldi áradások okozta merevlemez-hiány 2011-ben még nem éreztette hiányát a tárolópiacon, azonban 2012 elején már oda is begyűrűzik. A legnagyobb tárológyártó továbbra is az EMC, 1,9 milliárd dollár feletti bevételével a cég 29,4 százalékos összpiaci részesedést szerzett. A vállalat éves összehasonlításban 20 százalék felett tudta növelni forgalmát, amivel a vezető gyártók közül a legnagyobb bővülést produkálta.

A második helyen stagnált az IBM, a Nagy Kék 996 millió dolláros forgalma alig több mint az egy évvel korábban mért 995 millió dollár. A harmadik helyre eközben felkapaszkodott a NetApp, megelőzve a gyenge időszakot produkáló HP-t. Az IDC a két cég között statisztikai döntetlent hirdetett, de a NetApp bevétele több mint 50 millió dollárral meghaladta a 677 milliót kasszírozó HP-ét. A NetApp 2010-hez képest 16 százalékal tudta növelni storage-eladásait, miközben a HP forgalma 3,8 százalékkal csökkent. Az ötödik helyen álló Hitachi 11 százalékos bővülést és 600 milliós forgalmat ért el.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az "open" hálózati tárolók (NAS Open/iSCSI SAN) forgalma 9,6 százalékkal bővült és 5,6 milliárd dollárt tett ki összesen, ennek a szegmensnek az ura az EMC 32,6 százalékos bevételarányos részesedéssel, ami több mint kétszerese a második helyen álló IBM-ének. A SAN-piac 14,1 százalékkal bővül, a vezető az EMC 26,7 százalékkal, megelőzve az IBM-et és a HP-t. A NAS -eladások 1,2 százalékkal visszaestek tavalyhoz képest, itt a legnagyobb az EMC-dominancia, a cég a szegmens közel felét uralja, a 29 százalékos részesedést megszerző NetApp előtt.

A legerőteljesebb növekedést nem meglepő módon az iSCSI SAN termékek produkálják, amelyek összesített eladásai 16 százalék felett nőttek éves összehasonlításban - a piacvezető a Dell 30 százalékkal, megelőzve az EMC-t (20%) és a HP-t (12%).

a címlapról