Szerző: Bodnár Ádám

2009. november 2. 10:03

Megjelent a Firefox 3.6 első bétája

Péntek délután a Mozilla kiadta a Firefox 3.6 első bétáját. Az új verzió csak apró változtatásokat tartalmaz a 3.5-ös változathoz képest, ezért a Mozillánál még az is szóba került, hogy megjelenésekor automatikus frissítésként települ majd a felhasználók gépeire, mintha csak biztonsági javítás lenne.

A Firefox 3.6 a Gecko motor 1.9.2-es verziójára épül, az újdonságok azonban zömmel láthatatlanok a felhasználók számára, inkább a webfejlesztőket vagy a beépülő modulok készítőit érintik. Ami a felhasználókat illeti, számukra a legnagyobb változást alighanem a könnyen váltható témák, a \"személyiségek\" (\"persona\") beépített támogatása jelenti. Ezekkel a témákkal könnyen át lehet alakítani a böngésző felületét. További említésre méltó fejlesztés, hogy a Firefox 3.6 figyelmeztet az elavult, biztonsági kockázatot jelentő pluginek (pl. Flash, QuickTime) betöltésekor, hogy ideje őket frissíteni.

A Microsoft új asztali operációs rendszerével, a Windows 7-tel történő integráció terén a Firefox 3.6 meglehetősen felemásan teljesít, legalábbis ami az első bétát illeti. A böngésző továbbra sem támogatja a gyorslistákat (Jump list), de az Aero Peeket szerencsére már igen, emellett a Ctrl és a Tab egyidejű lenyomásával a megnyitott fülek között is lehet váltogatni, de ez a képesség alapesetben ki van kapcsolva, a Firefox konfigurációs fájljának szerkesztésével lehet előcsalogatni.

A felhasználók számára elsőre láthatatlan újdonságok között olyanokat találni, mint a még tovább fejlesztett TraceMonkey JavaScript-motor, új CSS, DOM (Document Object Model) és HTML 5 képességek támogatása, a Web Open Fon Format (WOFF) kezelése, illetve a video HTML-taggel beágyazott filmek teljes képernyős lejátszása. A Firefox fejlesztői emellett a böngésző gyorsabb indulását is ígérik. A fejlesztők számára fontos újdonságok ezen az oldalon tekinthetők át.

A Firefox 3.6 bétája letölthető a Mozilla oldaláról Windows, Linux és Mac OS X platformokra. Kipróbálásnál érdemes észben tartani, hogy a Firefox 3.0-hoz vagy Firefox 3.5-höz fejlesztett kiegészítők nem biztos hogy együttműködnek a Firefox 3.6-tal. A Mozilla azonban közzétett egy eszközt (Add-on Compatibility Reporter), amivel ellenőrizhető az add-onok kompatibilitása és a hibák jelenthetők, ez felgyorsíthatja a fejlesztéseket.

Egyelőre nehéz lenne megmondani, a végleges változat mikor jelenik meg, a béta premierje is több mint két hetet csúszott a hibajavítások elhúzódása miatt - a Firefox fejlesztése az utóbbi időben egyébként sem a kitűzött határidőkhöz való szigorú ragaszkodásról szólt. Valószínű, hogy a Firefox 3.6 még az idén megjelenik, hogy aztán a fejlesztők a jövőre érkező, nagyobb átalakításokat ígérő 3.7-re koncentrálhassanak, ezt követően pedig a Firefox 4.0-ra, amely 2010 második felére várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról