:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. október 29. 14:59

Ma indul a Google zenekeresője

A korábbi várakozássokkal és híresztelésekkel ellentétben komplexebb és több szereplőt érintő szolgáltatás lehet a Google zenei kereső. Mindenki jól járhat a fejlesztéssel, beleértve a felhasználókat, a kiadókat és online zeneboltokat is.

A Hitwise épp ma mutatott be egy jelentést, melyből kiderül, hogy az összes Google-keresés 6 százaléka kapcsolatos valamilyen formában zenével. Eddig a találati oldalról a legtöbben (15%) a Wikipedia, míg 9 százaléknyian a YouTube felé távoztak, illetve nagyobb híroldalakra. Ez nagyban megváltozhat a mai napon élesedő Google zenei keresővel, ami azonnal felkínálja az adott zeneszámot vagy az előadó népszerűbb dalait meghallgatásra, a kereső elhagyása nélkül, illetve a zeneboltok révén a felhasználók egy kattintással egy webshopban találhatják magukat, ahol meg is vásárolhatják a dalokat.

Nem csak Lala

A korábbi híresztelések még csupán a Lala és az iLike szolgáltatásokról szóltak, de ma kiderült, hogy a Google terveiben részt vesznek majd további nagy online zenei streaming szolgáltatók is, mint a Pandora, Rhapsody vagy az Imeem.

A rendszert a hivatalos Google-blog egy bejegyzése mutatta be. \"Most, ha begépelsz egy zenei témájú keresőkifejezést, mint egy dal vagy album címe, vagy egy előadó neve, akkor a találati lista tartalmazni fog egy lejátszót, ahol bele lehet hallgatni a zenébe. Ezt a zenei keresési partnereink révén tudjuk biztosítani, mint a MySpace (iLike) vagy a Lala. A keresőoldalon megjelenő zenei minták közvetlenül tőlük származnak majd\" - írja Murali Viswanathan termékmenedzser.

Dalszövegben is erős

Persze előfordulhat, hogy valaki nem ismeri a számot pontosan, nem tudja a címét, előadóját, de a szövegből megvan néhány sor. Ilyenkor elég beírni a szöveg egy részletét, s a találati lista megadja a helyes válaszokat, kiegészítve ugyanúgy a lejátszóval, s az előre definiált kimeneti csatornákkal. Igaz a Google már eddig is jó eséllyel adott használható találatokat egy-egy dalszöveg részletre. például a \"close your eyes, give me your hand\" kifejezésre az első oldalon kizárólag a Bangles együttes Ethernal Flame című számával kapcsolatos találatok jelennek meg, de magyar nyelven is lehet próbálkozni, többnyire sikerrel. A különbség a rendezettségben lesz leginkább és nem az elérhető tartalmakban.

Aki pedig tovább menne, az azonnal ott találhatja magát a kiválasztott zenei szolgáltató weboldalán és már dobhatja is be a kosárba az adott zeneszámot. A Google a vásárlások után nyilvánvalóan elkéri a jussát, de a zeneboltok is örülnek a nagy tömegben érkező vásárlóknak, előfizetőknek. A legnagyobb nyertes viszont az iLike-ot nemrég jó érzékkel megvásárló MySpace, aminek már gyakorlatilag a sírkövét véste mindenki. Ehhez képest a Google akciójával főnixmadárként támadhat fel, s újra az online világ zenei központja lehet majd. Ezek után szinte újra kötelező lesz szerepelni az előadóknak a MySpace-en, illetve az iLike-on is. Továbbá a napokban olyan hírek is felröppentek, hogy a MySpace megerősíti kapcsolatait a Microsoft Live-val és a Facebookkal is.

A zenei kereső egyelőre nem éles, de feltételezhetően magyar nyelvre állított Google keresővel nem is lesz az, és előfordulhat, hogy a nem amerikai IP-címről érkezők számára a zenehallgatási opció is korlátozott lesz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.