Szerző: Dojcsák Dániel

2009. október 28. 14:22

Olcsó lett a T-Mobile androidos okostelefonja

Holnaptól Magyarországon is megvásárolható az első igazán olcsó, mégis okos mobiltelefon, az Android operációs rendszert futtató T-Mobile Pulse.

Az okostelefonok száma rohamtempóban nő a világon mindenhol, de a kritikus tömeg elérése lehetetlennek tűnik a szinte kivétel nélkül 100 ezer forintnál drágább készülékekkel. Hiába vágynak  egyes \"okos\" funkciókra a felhasználók, a legtöbben nem szánnak ekkora összeget egy olyan készülékre, amit maximum két évig fognak használni. Az Xperia, Omnia, Touch, iPhone, Blackberry vonal így továbbra is marad a heavy userek és a vállalati felhasználók játékszere, a T-Mobile viszont ennél nagyobb számban szeretné értékesíteni a következő generációs készülékeket és természetesen az ezekhez kapcsolható adatcsomagokat is.

Olcsó és jó

Ezen filozófia mentén született meg az első igazán olcsó androidos készülék, a Pulse, melyet 8 európai országban, köztük hazánkban is forgalmaznak majd. A mobil rendelkezik minden olyan képességgel, ami az okostelefonok kategóriájában manapság elvárt, érintőképernyő, HSPA, Wi-Fi, GPS, mozgásérzékelő, illetve Bluetooth is van benne. A Pulse maximum 16 gigabájtos SD-kártyát képes fogadni, az áramellátásért pedig egy korrekt kapacitású, 1500mAh-ás akkumulátor felel.

\"\"

A nagytestvérekhez képest az egyetlen különbség a kijelző, ami nem az okostelefonoknál megszokott WVGA felbontást (800x480), hanem csak 480x320 képpontot képes csak megjeleníteni. Az Android 1.5-ös verziója természetesen ezen is élvezhető, funkcionalitásban nem, maximum kényelemben marad el a nagyobb felbontású kijelzővel rendelkező mobiloktól a Pulse.

A T-Mobile, az eddig felső piaci szegmensnek szánt Android platform olcsóvá tételétől azt várja, hogy a közösségi szolgáltatások és az egyéb mobilinternetes tartalmak tömegek számára is elérhetővé válnak. A T-Mobile Pulse ára 49990 forint lesz, ehhez az árhoz viszont két éves hűségszerződést is kell kötni, de ez idő alatt kamatmentes részletfizetéssel is le lehet törleszteni a mobil árát. Utóbbi esetben az előfizetőknek 10 ezer forintos indulórészlettel kell számolniuk. Az iPhone-nal ellentétben ehhez a mobilhoz nem lesz kötelező tarifacsomag, viszont a Médiamánia konstrukciók kedveznek az eseti mobilnetezőknek a csomagban foglalt néhány száz megabájtos adatforgalmi lehetőséggel. (Frissítés: feltöltőkártyás előfizetéssel 70 ezer forintba kerül a Pulse.)

Elszaporodik a mobilos web 2.0

A következő lépés a tömeges mobilinternet elterjesztése felé viszont az kell legyen, hogy a szolgáltató nem korlátozza (drágítja) olyan mértékben a mobil adatforgalmat, hogy a felhasználók féljenek YouTube videókat nézni vagy egyéb online streaming szolgáltatásokat használni. Amennyiben a Pulse sikeres lesz, akkor mellékhatásként felgyorsulhat a közösségi szolgáltatások és kommunikációs felületek integrációja a hétköznapokba, s például a Facebook-penetráció illetve az aktivitás is ugrásszerűen megnőhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról