Szerző: Bizó Dániel

2009. október 28. 10:18

Hiba miatt máris visszvonta az új SSD firmware-t az Intel

Újabb kellemetlen fiaskóba futott bele az Intel SSD-i kapcsán. A vállalat alig két napja mutatta be az SSD-ihez szánt új firmware-t, máris vissza kellett vonnia azt, mivel a felhasználók kritikus hibáról számolnak be, mely használhatatlanná teszi a rendszert.

Az Intel hétfőn adta ki a 34 nanométeres chipeket használó meghajtóihoz az új vezérlőszoftvert, mely már támogatja az ATA8-ACS2 specifikációt, így képes együttműködni a múlt hét csütörtökön debütált Windows 7-tel is annak érdekében, hogy az operációs rendszer optimálisan kezelje az SSD-ket, különös tekintettel az úgynevezett trimmelésre.

A frissítés azonban sok felhasználó számára nem sikerült jól. Az Intel fórumán az olvasható, hogy az új firmware telepítését követően a Windows 7 új drivereket telepít, majd újraindul, és ezt követően többé nem bootolható. Ezt a jelenséget többen is megerősítették. Az Intel közölte, hogy komolyan veszi a felhasználók jelzéseit, és ezért az eset kivizsgálásának ideje alatt felfüggeszti az új firmware további terjesztését, így eltávolították azt a korábbi letöltési oldalról is. A hiba Windows 7 specifikusnak tűnik.

[ ] Windows 7 és SSD, két jó barát

Rövid időn belül ez a második eset, hogy az Intel a firmware hibája miatt visszakozni kényszerül. Július második felében a vállalat kénytelen volt nagyjából két hétre felfüggeszteni új SSD-inek szállításait, mivel azokat hibás firmware-rel szállította. A meghajtók  használhatatlanná váltak, ha a felhasználó jelszóval védte le azokat, majd megpróbálta megváltoztatni ezt a jelszót, vagy kikapcsolni.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról