Szerző: Bizó Dániel

2009. november 3. 10:23

Padlóra nyomja az SSD-k árát a Kingston

Idén év elejétől forgalmaz SSD-ket a Kingston, amely szerint nagy jövő áll a termékszegmens előtt. A vállalat elsősorban az agresszív árazásra és az upgrade csomagokra , vagy ahogyan maga fogalmaz, megoldásokra fókuszál.

A Kingston rövid idő alatt teljes SSD termékportfólióval rukkolt elő, melyekkel a PC-buherátoroktól kezdve a kevésbé beavatott otthoni felhasználókon át az üzleti és professzionális célú kliens- és szerveralkalmazásokig az egész piacot le kívánja fedni. A cég az adott termékvonalnak leginkább megfelelő vezérlőt és NAND flash chipeket válogatja össze, ami lehetőséget ad számára, hogy a nyílt piacon hozzáférhető beszállítókkal keresse meg az ár és teljesítmény optimumát - a cég felsőkategóriás E Series meghajtói például átcímkézett Intel X25-E modellek, SLC NAND chipekkel, aranyárban.

A vállalat jelenleg négy termékvonallal rendelkezik, melyek két-háromféle kapacitásban érhetőek el, így összesen kevesebb mint tíz Kingston SSD van a piacon. A cég a jövőben is igyekszik megtartani  kínálata egyszerűségét, hogy ne nehezítse meg túlságosan a vevők választását közölte a HWSW kérdésére Pasi Siukonen, a cég mérnöke egy tegnap megtartott sajtótájékoztatón. A Kingston elsősorban a meglévő PC-k fejlesztését szolgáló termékekre koncentrál, vagyis marketingje elsősorban a merevlemezek kiegészítésére (asztali gépekben rendszermeghajtó) vagy leváltására (notebook) irányul, és ennek érdekében igyekszik kiépített disztribúciós és viszonteladói hálózatát kiaknázni.

\"\"Éppen ezen megközelítés miatt a Kingston nem egyszerűen csak SSD-ket kínál a boltokban, hanem olyan csomagokat, amely minden szükséges elemet tartalmaznak ahhoz, hogy migráljunk. Ez a notebook-csomag esetében az SSD-n kívül egy külső házat, USB-kábelt és egy klónozó szoftvert jelent, míg az asztali PC-knek szánt változatnál SATA-kábelt kapunk, ház nélkül, viszont  rögzítő sínek és  csavarok benne vannak a készletben. A klónozó szoftver, mely jelenleg kizárólag Windowst támogat, pofonegyszerűen képes az SSD-re másolni a merevlemez tartalmát. Ennek ideje természetesen az adat mennyiségétől és az átvitel sebességétől függ, USB 2.0 porton keresztül nem lehet villámgyors migrálásra számítani, 40 gigabájt nagyjából 20 percet vehet igénybe.

A megközelítés és kiterjedt disztribúciós csatornákat kiegészítendő a Kingston agresszív árazással operál: most bejelentett 40 gigabájtos meghajtója a jelek szerint 25 ezer forint alatt érkezhet az üzletekbe, de a cég ennél is lejjebb akar menni, egészen a 15-20 ezer forintos sávba, amit jövőre vélhetően elér. Az új, ultraolcsó SSD jövő hétfőtől érhető el az üzletekben, ha a forint nem gyengült volna meg ismét, akár a 20 ezer forintos lélektani küszöböt is karcolhatná. Természetesen minden meghajtója MLC NAND chipeket használ, kivéve az E sorozatot.

Saját belépőkategóriás, 64 gigabájtos SSDNow V sorozatú meghajtója egyes hazai üzletekben 30 ezer forint alatt is megkapható, míg a 128 gigabájtos változat 60 ezer forint környékén már stabilan beszerezhető. Összehasonlításképpen az etalonnak számító új Intel X25-M ennyi pénzért 80 gigabájt kapacitást ad, vagyis a Kingston SSD-je 60 százalékkal nagyobb tárhelyet kínál azonos áron. Igaz, teljesítmény szempontjából a két meghajtó nem is egy ligában játszik: 4 kilobájtos véletlenszerű olvasásokból a Kingston SSDNow V legfeljebb 3900-at tud kipréselni magából, míg az X25-M 35 ezret, írási műveletből pedig mindössze 15-öt, szemben az Intel 6600-ával - papíron, legfeljebb. A valóságban ennek harmadát mértük ki az Intel X25-M esetében, ez azonban végeredményben nem változtat azon a merevlemezeknél nagyságrendekkel, alkalmazásszinten pedig legalább kétszer gyorsabb véletlenszerű műveletekben.

A Kingston itthon hiányosan kapható SSDNow M sorozatának tagjai ráadásul már az Intel első generációs SSD-ire épülnek, így képességekben elmaradnak, árazásban pedig nagyjából ugyanazt tudják, így nem nevezhetőek jó vételnek. Igaz, ismét hangsúlyozzuk, a Kingston a merevlemezekre igyekszik alternatívát, kiegészítő rendszermeghajtót kínálni, és nem méregeti magát más SSD-khez. Véletlenszerű hozzáférésekben a Kingston SSD-i is toronymagasan felülmúlnak bármilyen merevlemezt, amit elsősorban az operációs rendszer és alkalmazások betöltődésének sebességében, valamint a válaszképességben érzékelni.

\"\"

Kattints a képre a nagobb felontásért

Érdemes azt is tudni, hogy méretükkel növekszik az SSD-k teljesítménye, így a PC-kbe szánt változatok közül legjobban a 256 gigabájtos SSDNow V+ teljesít, ennek megfelelően ára is 150 ezer forint feletti. A jövőre nézve természetesen a teljesítmény és kapacitás további fokozását ígérte Siukonen, aki szerint egy év múlva akár asztali gépekben is reális opció lesz a merevlemezek teljesértékű lecserélése, addigra ugyanis a nagy, 256 és 512 gigabájtos kapacitások ára is eléri a teljesítményre éhes felhasználók számára elfogadható szintet. Egy következő tesztben kimérjük, mit is tud valójában egy 128 gigabájtos SSDNow V upgrade csomag egy Windows XP-vel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról