:

Szerző: Bányai György

2009. október 27. 14:23

A Toshiba is fejleszti hátulról megvilágított képérzékelőjét

A Toshiba bejelentette, hogy hátulról megvilágított képérzékelőt fejleszt, mely jobban teljesíthet fényszegény körülmények közötte. A Dynastron néven majdan forgaloméretté váló terméket a Toshiba kompakt fényképezőgépekbe szánja.

A Toshiba új, 14, 6 megapixel felbontású képek készítésére alkalmas képérzékelője kompaktgépekben mutatkozhat be a nagyközönség előtt 2010 harmadik negyedévétől, ha nem csúszik hátráltató tényező a fejlesztési ütemtervbe. Az 1/2,3 hüvelykes CMOS-típusú lapkával kapcsolatban a Toshiba már a kezdeti időszakban is 500 ezer darabos havi gyártási darabszámmal tervez. Az új szenzor 65 nanométeres gyártástechnológiával készül majd.

A jelenleg fejlesztési fázisban lévő Dynastron szenzor nagyon hasonlít a Sony Exmor képérzékelőhöz, mely szintén CMOS-típusú és hátulról megvilágított felépítésű, ráadásul utóbbi szenzort már két forgalomban lévő modell is alkalmazza, ilyen érzékelő dolgozik a Cyber-shot TX1 és a Cyber-shot WX1 kompakokban. A felépítés a hagyományos képérzékelőktől abban különbözik, hogy míg a hétköznapi változatok esetében a mikrolencsék és a színszűrő alatt még a vezetékelés is elvesz az aktív fényérzékelő területekből, addig a hátulról megvilágított változatnál az utóbbiak a lapka hátoldalára kerültek, pontosabban a képérzékelő megfordítva, a hátoldalával az optika felé fordulva érzékeli a fényt.

További előny, hogy a többrétegű vezetékelést nem kell a lehető legkisebbre tervezni, azt más jellemzőket tekintve optimális méretűre lehet készíteni. A Toshiba szerint a hagyományos felépítésű szenzorokhoz képest a Dynastron 40 százalékkal fényérzékenyebb, bár a lapka ebből hasznot is húz, hiszen az 1/2,33 hüvelykes felület immár 14,6 millió pixelnek biztosít helyet, 1,4 mikrométeres képponttávolság mellett, tehát a nagyobb fényérzékeny terület nem nagyobb, hanem több képpontot tartalmaz. A szenzor nem mellesleg 60 képkockás frissítés mellett nem csak a 720p, hanem az 1080p felbontású HD-videók felvételét is támogatja.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.