Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

A Toshiba is fejleszti hátulról megvilágított képérzékelőjét

Bányai György, 2009. október 27. 14:23
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Toshiba bejelentette, hogy hátulról megvilágított képérzékelőt fejleszt, mely jobban teljesíthet fényszegény körülmények közötte. A Dynastron néven majdan forgaloméretté váló terméket a Toshiba kompakt fényképezőgépekbe szánja.

hirdetés

A Toshiba új, 14, 6 megapixel felbontású képek készítésére alkalmas képérzékelője kompaktgépekben mutatkozhat be a nagyközönség előtt 2010 harmadik negyedévétől, ha nem csúszik hátráltató tényező a fejlesztési ütemtervbe. Az 1/2,3 hüvelykes CMOS-típusú lapkával kapcsolatban a Toshiba már a kezdeti időszakban is 500 ezer darabos havi gyártási darabszámmal tervez. Az új szenzor 65 nanométeres gyártástechnológiával készül majd.

A jelenleg fejlesztési fázisban lévő Dynastron szenzor nagyon hasonlít a Sony Exmor képérzékelőhöz, mely szintén CMOS-típusú és hátulról megvilágított felépítésű, ráadásul utóbbi szenzort már két forgalomban lévő modell is alkalmazza, ilyen érzékelő dolgozik a Cyber-shot TX1 és a Cyber-shot WX1 kompakokban. A felépítés a hagyományos képérzékelőktől abban különbözik, hogy míg a hétköznapi változatok esetében a mikrolencsék és a színszűrő alatt még a vezetékelés is elvesz az aktív fényérzékelő területekből, addig a hátulról megvilágított változatnál az utóbbiak a lapka hátoldalára kerültek, pontosabban a képérzékelő megfordítva, a hátoldalával az optika felé fordulva érzékeli a fényt.

További előny, hogy a többrétegű vezetékelést nem kell a lehető legkisebbre tervezni, azt más jellemzőket tekintve optimális méretűre lehet készíteni. A Toshiba szerint a hagyományos felépítésű szenzorokhoz képest a Dynastron 40 százalékkal fényérzékenyebb, bár a lapka ebből hasznot is húz, hiszen az 1/2,33 hüvelykes felület immár 14,6 millió pixelnek biztosít helyet, 1,4 mikrométeres képponttávolság mellett, tehát a nagyobb fényérzékeny terület nem nagyobb, hanem több képpontot tartalmaz. A szenzor nem mellesleg 60 képkockás frissítés mellett nem csak a 720p, hanem az 1080p felbontású HD-videók felvételét is támogatja.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.