Szerző: Bizó Dániel

2009. október 26. 17:09

Új csúcskategóriás tároló az IBM-től

Nem sokkal azt követően, hogy új középkategóriás tárolókat mutatott be az IBM, most csúcskategóriás rendszerrel rukkolt elő. A vállalat SSD-k és transzparens gyorsítótárazó technika bevetésével igyekszik átütő gyorsulást elérni.

Az IBM két hónappal ezelőtt mutatta be a System Storage DS5020 tárolótömbjét, mely szeptember eleje óta meg is vásárolható. A tároló 8 Gbps Fibre Channel portokat és iSCSI-t is támogat, és bővítőmodulokkal akár 112 FC merevlemezt is képes fogadni, rackelhető formában. Az IBM öntitkosító FC és hagyományos SATA meghajtókat is kínál hozzá, melyeket keverve is lehet használni egyetlen tömbben. A tároló akár 128 partícióra is képes szeletelni a kapacitást, támogatja a FlashCopy írható-olvasható snapshotokat, az adatreplikációt is támogat a távoli tükrözés mellett. A rendszer két vezérlőt fogadhat, egyenként 2 gigabájt cache-sel.

Ennél némileg több izgalmat rejteget a DS8700, a vállalat új csúcskategóriás lemezes tárolója, mely beágyazott Power6 processzorokat és akár 384 gigabájt memóriát alkalmaz. Az IBM állítása szerint az új tároló két és félszeres teljesítményt kínál az elődhöz, a DS8300-ashoz képest, amit leginkább a beágyazott Power6 vezérlés alkalmazása magyaráz. Elődjéhez hasonlóan a rendszer 1024 meghajtó fogadására képes, így SATA lemezekkel 1024 terabájt nyers kapacitás építhető ki.

A DS8700-as érdekessége azonban abban rejlik, hogy a 73 vagy 146 gigabájtos SSD-ket nem csak normál meghajtóként, hanem gyorsítótárként is alkalmazhatja, amit maga a tároló konfigurálhat be. A tároló elemzi, mely adatokhoz fér hozzá a leggyakrabban a tároló, és ezeket az adatokat az SSD-kre mozgatja át, amivel hatalmas gyorsulás érhető el, ha a hozzáférések valóban koncentráltan, nem pedig elszórtan jelentkeznek. Ez a technika új az IBM arzenáljában.

A vállalat ígérete szerint a DS8700 teljesen kompatibilis a 8000-es sorozattal, és gond nélkül lehet felfejleszteni rá, valamint képes együttműködni az IBM más, akár kisebb tárolóival is, replikálva tartalmának egy részét, hogy az ott várja további sorsát, például elemzés vagy archiválás céljából, így a csúcskategóriás rendszert nem érintik ezek a feladatok. A DS8700-as szintén szerelhető titkosított meghajtókkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról