Szerző: Koi Tamás

2009. október 26. 14:56

Mindhárom hazai mobilszolgáltatónál igényelhető e-számla

Mostantól mindhárom magyarországi mobilszolgáltatónál lehet igényelni papíralapú helyett elektronikus számlaküldést, ami kényelmesebb a felhasználónak, emellett környezetbarát, és - leginkább a szolgáltató számára - olcsóbb megoldás.

A Vodafone október közepétől indította el ingyenes e-számla szolgáltatását, ezzel immár mindhárom magyarországi mobilszolgáltató havidíjas szolgáltatásra előfizető ügyfelei igényelhetnek papíralapú helyett elektronikus úton kézbesített számlát. A három hazai mobilcégnél a hatóság legutóbbi statisztikái szerint nagyjából 4 millió 937 ezer havi előfizetés van, az előfizetők nagy részéhez havonta többoldalas számla érkezik, az e-számlával tehát jelentős papírmennyiséget lehetne spórolni, emellett kényelmesebb is a használata - mégis az ügyfelek alig több mint egy százaléka igényli ezt a számlázási módot.

A Vodafone e-számla szolgáltatásának indulása előtt a Pannon is bevezette szolgáltatáskínálatába az elektronikus számlaküldést, melyet a PannOnline oldalon keresztül lehet elérni. A két cég megoldása hasonló: az ügyfél a hónap végén nem a postástól, hanem az erre a célra rendszeresített, biztonsági tanúsítványt használó weboldalon keresztül kapja meg számláit, melyeket a klasszikus sárga csekkes megoldást értelemszerűen leszámítva bármilyen eddigi módszerrel (csoportos beszedési megbízás, kiegyenlítés márkaboltban, banki átutalás, ATM stb.) ki lehet egyenlíteni. A Pannon tavaly óta 125 forintos adminisztrációs díjat kér azoktól, akik postai úton, vagy személyesen, az értékesítési pontokon rendezik számláikat - az elektronikus számlával ilyen költségvonzat nem jár.

A Magyar Telekom üzemeltetésében évekkel ezelőtt elindult Távszámla szolgáltatásában régóta kiegyenlíthetők a T-Mobile havi számlái, emellett a T-Home és T-Systems számlákat is kezeli a rendszer. A cég más szolgáltatókkal is együttműködik, így lehetőség van az E-on és Tigáz, valamint hamarosan az ELMŰ-ÉMÁSZ társaságcsoport számláinak a befizetésére. A Távszámlában a szokásos számlarendezési módozatok mellett bankkártyás fizetés is lehetséges, illetve az OTP ügyfelei a cég lakossági online bankszolgáltatásán keresztül is kiegyenlíthetik számláikat.

A szolgáltató számára a számlák nyomtatását és szortírozását/postázását végző Xerox a nyáron jelentette be, hogy csak a Magyar Telekom részére havonta átlagosan 3,5 millió számlát állít ki és postáz az ügyfeleknek. A vállalat csak a Magyar Telekom számára tartja fent egyik nyomtatóüzemét, ahol komoly géppark és harminc alkalmazott végzi a számlák előállítását és szortírozását.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról