Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Meglepően jól megy a Microsoftnak

Bizó Dániel, 2009. október 26. 16:02
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A várakozásokat magasan felülmúló eredményekről számolt be a Microsoft a harmadik naptári negyedév, és első pénzügyi negyedéve kapcsán. A Windows 7 iránti kereslet a cég előzetes várakozásait is felülmúlja. A cég már toboroz.

A Microsoft számviteli szabályoknak megfelelő negyedéves forgalma 12,9 milliárd dollárt tett ki, ami 14 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál, miközben adózott nyeresége 18,3 százalékkal 3,6 milliárd dollárra esett vissza, ami még mindig sokkal kevésbé rossz, mint amire az elemzők számítottak. A Windows 7 előrendelések és frissítési program által generált 1,47 milliárd dolláros elhatárolással együtt ráadásul a csökkenés mindössze 4 százalék lenne, miközben az adózott nyereség 8,6 százalékkal múlta volna felül a tavalyi profitot. A cég papírjai közel 10 százalékkal ugrottak meg a hírek hatására.

A konferenciahíváson Christopher Liddell pénzügyi vezér elmondta, hogy a vállalat eredetileg 1,1-1,3 milliárd közti elhatárolt bevételre számított a Windows 7 kapcsán, mely egyébként október 22-étől hivatalosan is megvásárolható a Server R2 operációs rendszerrel egyetemben, így az elhatárolt közel másfél milliárd dollárnyi forgalom ebben a negyedévben könyvelhető el a cég számára bevételként. A Windows 7 és netbookok együttes sikerének köszönhetően rekordmennyiségű Windows talált gazdára világszerte, közölte a cég.

A netbookok sikerének ugyanakkor nem biztos, hogy őszintén tudnak örülni Redmondban, ugyanis a Windows 7 nélkül a Windows kliens részleg 2,62 milliárdos forgalma 38,8 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál - a Windows 7-tel együtt is 4,4 százalékos lenne a csökkenés. Ezzel szemben a Gartner szerint a PC-szállítások 0,5, míg az IDC szerint 2,3 százalékkal növekedtek a negyedév során, ami arra utal, hogy a Microsoft Windows átlagos eladási ára jelentősen erodálódott, amit a PC-gyártók számára esetlegesen nyújtott nagyobb kedvezmények mellett a netbookokra telepített olcsó XP változatok magyarázhatnak leginkább. A Microsoft szerint a mix romlása egy év alatt 7 százalékkal csökkentette a kliens Windowsokból származó bevételét. Az üzemi nyereség kevesebb mint felére, 1,46 milliárd dollárra zuhant vissza.

Különösen jól, mondhatni érthetetlenül jól teljesítettek a cég szervertermékei. A Servers and Tools divízió forgalma nem csökkent, hajszállal felülmúlta a tavalyit, ami az erősen megzuhant vállalati kiadások közepette egészen meglepő teljesítmény - az x86 szerverek fogalma például nagyjából ötödével eshetett vissza a negyedév során. A Microsoft a Windows Server, SQL Server és System Center termékek eladásainak erősödésével magyarázza a produkciót. Az üzemi nyereség 23 százalékkal 1,28 milliárdra erősödött, jól jelezve a cég költséghatékonyságot növelő programjának eredményeit. A Microsoft a Server R2 és Exchange Server 2010 termékeitől új lendületet vár, és a szerverpiacét felülmúló ütemű növekedést.

Az Office és más üzleti termékekért felelős divízió 11,1 százalékos forgalmcsökkenésről számolt be, ugyanakkor csak 10 százalékkal romlott az üzemi eredmény. Az Xboxért és Zune-ért felelős részleg tartotta árbevételét, 2,1 millió konzol fogyott, és 312 millióra megduplázta nyereségét, míg az Online részleg 480 milliós mínuszt generált, ami megegyezik bevételével - a Microsoft láthatóan nem adja fel, és hatalmas összegeket fordít online jelenlétének erősítésére. A vállalat így is 6,1 milliárd dollár készpénzt termelt ki a három hónap alatt.

A Microsoft HR-vezetője, Lisa Brummel egyúttal a német dpa ügynökségnek elárulta, hogy a Microsoft világszerte mintegy 4000 álláshelyet kíván teremteni még ebben a pénzügyi évben. Az állások elsősorban nem a mostanra beérett költségcsökkentések érdekében korábban megszüntetetteteket állítanák vissza újra, hanem más részlegekben és új pozíciókat jelentenek. A toborzásra a válság jó alkalmat is ad, tette hozzá Brummel, ugyanis az eddigi elbocsátások miatt könnyebb munkaerőt találni.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.