Szerző: Koi Tamás

2009. október 21. 10:57

Jelentős ráncfelvarrást kaptak az asztali Mac-ek

Megújította bizonyos Macintosh számítógépeinek kínálatát az Apple. A termékfrissítés elsősorban az asztali gépeket érintette, de változott - elsősorban külsejét tekintve - az olcsóbb MacBook-széria is.

A kijelzővel egybeépített iMac asztali konfigurációkon első ránézésre is látszik a modellfrissítés, a gépek alumínium-műanyag borítását teljes egészében alumínium váltotta fel, a kijelzőpanel üveglapja pedig - a MacBook Pro noteszgépekhez hasonlóan - az egész kijelzőkeretet lefedi. Az iMac-ek két méretben, 21,5 és 27 hüvelykes kijelzővel kerülnek forgalomba, előbbi 1920x1080, utóbbi 2560x1440 pixeles felbontású megjelenítőt kap.

\"\"

A modellfrissítés után az Apple összesen négy új iMac konfigurációt kínál, ezeket szokás szerint egyedileg is módosíthatja a megrendelő. A cég eddigi termékfejlesztési politikájához igazodva ezúttal is elsősorban a nyers számítási teljesítmény növelésére helyezte a hangsúlyt, így a legolcsóbb iMac is megkapta azt a 3,06 GHz-es Core 2 Duo processzort, melyeket korábban csak a legdrágább gépekbe épített az Apple. A konfigurációk ára 1200 dollártól 2000 dollárig terjed, a legizmosabb modellbe ugyanakkor már nem Core 2 Duo, hanem Core i5 CPU kerül, de a korábbi pletykákkal ellentétben még ebbe a számítógépben sem szériatartozék a Blu-ray lejátszó.

Az új iMac-ek mellé új beviteli eszközöket is készített az Apple, így a gépek mellé csomagolt vezeték nélküli klaviatúra mostantól a MacBook Pro termékvonalat idézi mind formájában mind anyagában. A Mighty Mouse is nyugdíjba vonult, helyette a multitouch-gesztusokkal is vezérelhető Magic Mouse kerül a dobozba.

\"\"

Az iMac-ek mellett megújul az olcsóbb, 13,3 hüvelykes kijelzővel rendelkező MacBook noteszgép is, igaz ez a változás leginkább a számítógép külsejére korlátozódik. A MacBookok burkolata továbbra is műanyag, a gyártó azonban a drágább Pro modellekhez hasonlóan mostantól egybeönti az egész vázat, amitől még letisztultabb látszatot kelt a notesz, emellett robusztusabb is lesz elődeinél. Az új házszerkezet egyben azt is jelenti, hogy a MacBookok akkumulátorát sem lehet többé cserélni.

A MacBook-termékvonal egyetlen, ezer dollárba kerülő konfigurációból áll, mely valamivel erősebb hardvert tartalmaz az elődmodellnél. A gépbe egy 2,26 GHz-es Intel Core 2 Duo processzort szerelnek 2 gigabájt memória és egy 250 gigabájtos merevlemez társaságába, a grafikus vezérlő pedig maradt az az NVIDIA GeForce 9400M, mely a korábbi termékvonalnál leváltotta az Intel lapkakészletébe integrált vezérlőjét.

Végül új modellekkel bővült a Mac Mini termékvonal is, mely szokás szerint nagyobb processzorral, merevlemezzel és memóriával vásárolható meg, változatlan, 599 vagy 799 dolláros fogyasztói áron. Érdekességként bekerült a kínálatba egy szerverváltozat is, melyből hiányzik a DVD-olvasó, viszont két 500 gigabájtos merevlemez is található benne - az egyikükön az OS X Server legújabb verziójával.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról