:

Szerző: Bizó Dániel

2009. október 20. 09:18

Az Apple az új Sony

Rekordot döntöttek az Apple papírjai, miután a cég közzétette negyedéves jelentését. A tőzsdén kívüli kereskedésben a részvények közel 8 százalékot ugrottak a cég eredményeinek és kilátásának hatására. Az Apple a jelenleg többet ér a HP-nál, IBM-nél, Dellnél vagy az Intelnél is.

A cég pénzügyi negyedik negyedévében, mely nagyjából a naptári harmadik negyedévvel esik egybe, a profit 47 százalékkal 1,67 milliárd dollárra ugrott, miután a vállalat termékeinek forgalma 25 százalékkal 9,87 milliárd dollárra nőtt. Mindkét mutató toronymagasan felülmúlja az előzetes elemzői várakozásokat.

A cég papírjai ennek hatására 7,9 százalékkal ugrottak meg, és áttörték a 204 dolláros határt is, ami magasabb az előző 202 dolláros rekordnál is, melyet a cég még az iPhone rajtjakor ért el. A vállalat papírjai idén 122,5 százalékot erősödtek, piaci kapitalizációja 170 milliárd dollár.

Az Apple árcsökkentéseinek és amerikai kampányainak köszönhetően az Apple 3,1 millió PC-t, 7,4 millió iPhone-t és 10,2 millió iPodot tudott eladni, ami mind felülmúlta az előrejelzéseket. A cég operatív vezetője, Tim Cook a konferenciahíváson közölte, hogy az iPhone 3GS hiánycikk volt a negyedév nagy részén, és csak szeptemberre tudott az ellátás felzárkózni a kereslet mögé. Az iSuppli becslései szerint az iPhone részesedése az okostelefonok piacából drámai ütemben növekszik riválisai kárára.

\"\"
Nem tudnak eleget gyártani belőle

Az amerikai kereslet a prémiumáras Macek iránt szintén példátlan. A cég bruttó hányada, vagyis a 100 dollár árbevételből fennmaradó nyeresége, 36,6 százalék, ami 1,9 ponttal magasabb a tavalyinál, vagyis a válságot megelőzőnél. Az Apple egyúttal azt is bebizonyította, hogy a betegséggel küszködő Steve Jobs nélkül is sikeresen tud működni.

\"Az Apple az új Sony. Egy egész generáció nő fel úgy, hogy Apple termékeket akarnak, és semmi mást, mint Apple termékeket\" - fogalmazott a Bloombergnek Hakim Kriout befektetési menedzser a New York-i Grigsby & Accociates részéről.

Negyedik naptári negyedéves forgalmát az Apple11,3 és 11,6 milliárd dollár közé várja, ami megfelel az elemzői várakozásoknak, ugyanakkor a jelzett nyereség elmarad attól. Mindez azonban nem bátortalanítja el a megfigyelőket, akik szerint az Apple hagyományosan óvatos a kilátásokkal kapcsolatban, és várhatóan ezeknél a számoknál jobban teljesít majd a cég.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.