Szerző: Koi Tamás

2009. október 16. 11:06

Eljött a miniatűr tévétunerek ideje

A számítógépekhez USB-porton keresztül köthető digitális és analóg tévétunerek rendszerint hatalmas, ormótlan eszközök voltak eddig. Az Elgato elsők közt szakít ezzel a hagyománnyal, új tévévevőjük feleakkora, mint egy átlagos pendrive.

A számítógépes vevőberendezések fejlesztésére és gyártására szakosodott, itthon kevéssé népszerű Elgato újdonsága, az EyeTV DTT Deluxe sikerrel pályázhat a világ legkisebb külső tévétunere címért, a vevőegység összességében ugyanis mindössze 3,5 centiméter hosszú, tömege pedig csupán 3 gramm. Az USB-s vevőhöz egy teleszkópantenna is csatlakoztatható a jobb vétel érdekében, ezzel természetesen az eszköz méretei és tömege is megváltozik, ez a megoldás azonban még így is kényelmesebb, mint a legtöbb hasonló berendezéshez csomagolt dipólantenna.

Az EyeTV DTT Deluxe elsősorban a noteszgépek tulajdonosai számára lehet jó választás, a miniatűr tuner Windows és Mac platformmal egyaránt együttműködik, a gyártó a piacon elsők közt Windows 7 eszközmeghajtókat is biztosít a vevőegységhez. A vezérlőszoftver Mac-en az Elgato saját fejlesztésű, Eye TV 3 alkalmazása, Windowsokhoz pedig a TerraTec Home Cinema nevű szoftverét kínálja a cég.

\"\"

Az aprócska tévévevő kizárólag földi sugárzású digitális tévéadás (DVB-T) vételére alkalmas, szoftveres eljárással dolgozó egység, azaz a dekódolási feladatokat nem a készülék, hanem a számítógép processzora végzi. A szerényebb képességű netbookok tulajdonosai számára rossz hír, hogy a tuner ennek megfelelően legalább 2 GHz-es órajelen ketyegő processzort igényel. Az EyeTV DTT Deluxe MPEG-2 és MPEG-4 adások vételére egyaránt alkalmas a 48-860 MHz-es VHF/UHF frekvenciasávban. Ez azt jelenti, hogy a tuner elméletileg a magyarországi DVB-T csatornák vételére is képes.

Az Elgato újdonsága 90 eurós fogyasztói áron kerül forgalomba, ez postaköltséggel együtt nagyjából 25-26 ezer forintos magyarországi végfelhasználói árat feltételez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról