Szerző: Bányai György

2009. október 12. 13:06

A Samsung megmutatta windowsos divattelefonját

A Samsung már sokadik Armani mobilján van túl, a most bejelentett újdonság azonban a Windows Mobile 6.5 operációs rendszert futtatja. A hivatalos premier Olaszországban volt, ahol a termékről a leplet maga Steve Ballmer rántotta le.

A Samsung legújabb Giorgio Armani okostelefonja a Windows Mobile operációs rendszerek legfrisebbjét, a 6.5-ös változatot futtatja, a stílusos, nemes anyagokból építkező burkolat pedig teljes QWERTY-billentyűzetet kapott. A készülékház normál használat esetén az érintőképernyőn keresztül kezelhető, vízszintes helyzetbe fordítva a kijelző felcsúsztatható a gombokról.

\"\"

A mobil technikai jellemzőit a bejelentés során igen szűkszavúan ismertették, ráadásul jelenleg a forgalomba hozatal időpontja sem ismert, azt azonban már tudhatjuk, hogy a telefonban 5 megapixeles kamera, valamint GPS-vevőegység is használatba vehető lesz. A Samsung Armani kijelzőjének felbontása egyelőre nem ismert, mérete azonban igen, az AMOLED-rendszerű panel 3,5 hüvelyk képátlójú.

A csukott állapotban a gyártó Omnia termékvonalára emlékeztető telefon microSD-kártyahelyébe csúsztatott SD/SDHC-kártyák a beépített 8 gigabájtnyi tárat egészíthetik ki. Bár a mobil startjának időpontját a tájékoztató során nem közölték, az áráról tettek említést, a még névtelen okostelefon 700 eurós áron vásárolható majd meg kártyafüggetlen állapotban.

A Windows Mobile 6.5 legszembetűnőbb újdonsága a mai kor igényeihez igazított kezelőfelület, amelyet már az érintőkijelzős telefonokon ujjal is lehet használni, nem kell hozzá minduntalan elővenni a cerkát. Az első visszajelzések alapján azonban ezt a célt csak részben sikerült elérni, még mindig sok helyen előbukkan a régi felület, vannak olyan menük és panelek, amelynek grafikája cseppet sem változott a 6.1-es verzióval összehasonlítva. A másik fontos fejlesztés az operációs rendszerben az új Internet Explorer, a 6-os verzió valóban sokkal többre képes az elődjénél, azonban képességeit és sebességét tekintve is jócskán elmarad a platformon legnépszerűbb Opera Mobile-tól vagy éppen az iPhone Safarijától.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról