:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. október 9. 13:55

Androidos könyvolvasóval készül a Barnes & Noble?

Az amerikai könyvkereskedelmi és -kiadó cég, a Barnes & Noble a hírek szerint saját e-könyvolvasóval próbál harcolni az Amazon Kindle és a Sony eReader ellen.

A rendelkezésre álló információ szerint a B&N olvasója a Kindle-höz hasonlóan vezeték nélküli kommunikációra lesz képes, a kijelzője 6 hüvelyk átmérőjű lesz, fizikai billentyűzete viszont nem lesz, csak virtuális. A Wall Street Journal szerint jövő hónapban már a boltok polcain is landolhat a készülék, csak az ára ismeretlen egyelőre.

Az első androidos e-könyvolvasó

A feltételezések szerint a készülék az Google Android operációs rendszert használja majd, ami az eddigi szereplőkhöz képest komoly előnyt jelenthet univerzalitásban. Hivatalos megerősítésre még várni kell, a Barnes & Noble képviselői ugyanis azt sem erősítették meg, hogy egyáltalán készülőfélben van az eszköz. Mary Ellen Keating, a cég kommunikációs vezetője annyit árult el csak, hogy a cég júliusban indított elektronikus könyvesboltja már most is számos olvasót támogat, sőt a jövő évre tervezett Plastic Logic eReader esetében exkluzív kereskedői jogokat gyakorolnak majd.

Ha mégis pontosak a WSJ értesülései, akkor az új belépő közvetlen ellenfele lehet az Amazon Kindle 2-nek, ami szintén 6 hüvelykes kijelzővel és vezeték nélküli adatkapcsolattal csábítja az amerikai és október 19-től a nemzetközi vevőket is. Az online áruház egy árcsökkentést is bejelentett, így az első generációs Kindle már csak 259 dollárba kerül majd. Ez az ár pedig már versenyképes a Sony Reader Pocket Edition 199 dolláros ajánlatával, arról nem is beszélve, hogy az Amazon épp a napokban jelentette be, hogy 100 új országra terjeszti ki a Kindle forgalmazását.

A Barnes & Noble eszköze így egy forrongó piacra érkezne meg, ami egyébként is robbanás előtt áll. A Forrester Research legfrissebb előrejelzései szerint idén csak az Egyesült Államokban 3 millió elektronikus olvasó talál gazdára, a korábbi előrejelzés még csak 2 millió darabról szólt. A Forrester szerint a Kindle-é lesz a piac közel 60 százaléka, míg a Sony csupán 35 százalékot tudhat majd magáénak.

Kell az újdonság

A viszonylag leosztott piacot újabb helyettesítő termékekkel esélytelennek tűnik feltörni, viszont a Barnes & Noble gépére ígért Android felkavarhatná a helyzetet. A még kevesebb mint két éves operációs rendszer eddig csupán néhány okostelefonon bizonyított, idén viszont eddig már kilenc ezzel szerelt modellt jelentettek be különböző gyártók, s arról is egyre több szó esik, hogy az okostelefonok mellett a rendszer MID-eken és egyéb hordozható eszközökön is megjelenik majd. Egy Android-alapú olvasót valószínűleg nem csak könyvolvasásra lehetne használni, hanem másra is, akár külső fejlesztők is készíthetnének alkalmazásokat rá, amennyiben a Barnes & Noble ezt engedélyezi.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.