Szerző: Bodnár Ádám

2009. október 9. 15:34

A Nokia N900-ra is elkészült a Qt

Az ősszel érkező Nokia N900 okostelefonon futó Maemo 5 platformra is megjelent a népszerű nyílt forrású Qt, ami egy C++ alapú keresztplatformos alkalmazásfejlesztési keretrendszer.

A Qt-t többnyire grafikus felülettel rendelkező programok építéséhez használják, s legnagyobb előnye, hogy minimális változtatással szinte bármelyik platformra átültethető a megírt program. A Qt létezik többek között Linuxra, Windowsra és Mac OS X-re, a mobil platformok közül pedig Windows CE-re, mostantól a Maemóra, illetve hamarosan megjelenik Symbian S60-ra is. A keretrendszer a legtöbb népszerű programozási nyelvből (Python, C# és más .NET nyelvek, Ruby, Pascal, PHP) és fejlesztői környezetből elérhető,

A Qt eredeti fejlesztője a norvég Trolltech, amelyet 2008 elején vásárolt fel a Nokia. A mostani bejelentés lényegében azt jelenti, hogy a több országban októberben debütáló N900 okostelefonra  elérhetők lehetnek olyan népszerű alkalmazások, amelyeket eredetileg más platformra szántak, illetve a fejlesztők egy olyan hatékony keretrendszert kapnak a felhasználói felületek elkészítéséhez, amely megkönnyíti munkájukat és lerövidíti a fejlesztési időt. A fejlesztők a qt.gitorious.org oldalon kaphatnak további információt az N900-on futó Qt-ról.

A Qt-vel készült legismertebb szolgáltatások közé tartozik a KDE, Google Earth, a Skype, az Adobe PhotoShop Album, vagy éppen a Last.fm, a Sun-féle VirtualBox hypervisor, a TeamSpeak, a MythTV vagy éppen a linuxos Xconfig.

a címlapról