:

Szerző: Koi Tamás

2009. október 7. 10:22

Év végére átveszi a hatalmat a mobil szélessáv

A technológia folyamatos térhódításának köszönhetően év végére világszerte több mobil szélessávú előfizetés lesz, mint vezetékes, állítja az ENSZ mellett működő távközlési szervezet, az International Telecommunications Union (ITU).

Az ITU napokban közreadott statisztikai előrejelzéséből emellett az is kiderül, hogy év végére a mobiltelefon-használók száma eléri majd a 4,6 milliárdot, elsősorban a fejlődő országok dinamikusan bővülő ügyfélbázisának köszönhetően. Ez nagyjából annyit jelent, hogy átlagosan háromból két ember rendelkezik mobilelőfizetéssel, igaz, a regionális különbségek még jelentősek, hiszen a fejlett országokban ma már egyáltalán nem kirívó, ha valaki több előfizetéssel is rendelkezik, ugyanakkor az elmaradottabb régiókban jóval rosszabb ez az arány.

A növekedés dinamizmusát jól jelzi, hogy mobiltelefonos előfizetések (beleértve a kizárólag internetezésre használt csomagokat) száma idén lépte át a négymilliárdot, a világszerte mintegy 850 operátort tömörítő GSM Association szerint. A szervezetnél úgy látják, hogy ilyen mértékű fejlődés mellett négy éven belül a hatmilliárdot is elérheti az előfizetőszám - az ITU mostani statisztikáit figyelembe véve nem kizárt, hogy ez akár előbb is bekövetkezhet.

Az ENSZ telekommunikációs szervezete emellett a mobilinternet rendkívül gyors térhódítására is felhívja a figyelmet: az ITU szerint év végére a mobil szélessávú előfizetések száma eléri a 600 milliót, azaz többen interneteznek majd mobiltechnológia segítségével, mint vezetékes hálózaton, amelyet év végére a becslések szerint 500 millióan használnak majd. A régiók közti jelentős különbségekre is rámutat az ITU: míg Afrikában ezer lakosra egy vezetékes szélessávú előfizetés jut, addig Európában ugyanez a szám eléri a kétszázat.

Magyarországon vezetékes és a mobil szélessávú előfizetések aránya egyelőre nem tükrözi a világátlagot, igaz, a mobil szélessáv - különösen idén - hazánkban is jelentős tömegekhez ért el. A Nemzeti Hírközlési Hatóság rendszeres havi gyorsjelentése szerint hazánkban augusztus végén 1 millió 643 ezer vezetékes szélessávú előfizetés volt, míg a mobilinternet-előfizetések száma ugyanebben az időszakban elérte a 722 ezret. A mobilinternet-ügyfélbázis emellett havi szinten több tízezerrel nő, miközben a vezetékes piac gyakorlatilag hónapok óta stagnál.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.