Szerző: Bodnár Ádám

2009. október 2. 09:30

Elkészült az XP Mode

A Windows 7 vállalati változataira egy virtualizált Windows XP SP3 telepíthető, hogy a régebbi alkalmazások is biztosan elinduljanak.

A Microsoft hivatalos Windows-blogjában olvasható információk szerint elkészült az XP Mode, a Windows 7-tel nem kompatibilis szoftverek futtatására szánt virtuális gép, amely a Virtual PC új változatára épül. A szoftvert a vállalati Windows-változatok (Professional, Enterprise és Ultimate) felhasználói ingyen tölthetik le gépükre a Windows 7 megjelenésének napjától.

A Windows 7 a Vista továbbfejlesztett kernelére épül, így a Vistára írt szoftverek biztosan futnak az új operációs rendszeren. A Vista azonban nagyon sok olyan változtatást hozott a Windows XP-hez képest (pl. User Account Control), amely akár lehetetlenné is teheti a Windows XP-re (rosszul) megírt alkalmazások használatát. Ugyan a Microsoft számos különféle eszközzel segíti a szoftverek átültetését az új operációs rendszerre, előfordulhat hogy ezekkel sem érhető el a kívánt cél, például azért mert a szoftver fejlesztője vagy a forráskódja már nem érhető el.

Ekkor segíthet az XP Mode, amely gyakorlatilag egy virtualizált Windows XP SP3. Az XP Mode előnye a VMware-en vagy más hypervisoron virtualizált Windows XP-vel szemben, hogy az XPM működése központilag adminisztrálható Active Directory és csoportházirendek segítségével. Emellett az sem elhanyagolható tényező, hogy az XPM önmagában tartalmaz egy teljes értékű Windows XP SP3 licencet, így azért nem kell külön fizetni.

Windows XP Mode-ban az alkalmazást ugyan a virtualizált Windows XP-re kell telepíteni, de a gazda operációs rendszerből, azaz a Windows 7-ből ugyanúgy indítható mint bármilyen más program. Így a felhasználók egyetlen asztali környezetből futtathatják a Windows XP-t igénylő alkalmazásaikat a Windows 7-en natívan működő programokkal. A Windows XP Mode használatához hardveres virtualizációs támogatással rendelkező processzor szükséges.

A Microsoft várakozásai szerint az XP Mode megoldja a Windows 7 kapcsán felmerülő esetleges kompatibilitási problémákat és felgyorsítja a migrációt a vállalatok körében az új operációs rendszerre. A legtöbb elemzés és előrejelzés szerint egyébként is gyorsan el fog terjedni a Windows 7 a vállalati világban.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról