:

Szerző: Koi Tamás

2009. október 1. 13:36

Pontosabb helymeghatározás Európának: itt az EGNOS

Hosszú tesztidőszakot követően hamarosan éles üzemben is elindul az EGNOS, mely pontosabb tájékozódást és navigálást tesz lehetővé a legtöbb európai országban, a már meglévő vagy új GPS-készülékekkel.

Az EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) az amerikai légierő által üzemeltetett, az egész világra kiterjedő, katonai és rendvédelmi szervek, valamint a lakosság által egyaránt kiterjedten használt GPS helymeghatározó rendszerre épül, célja pedig a korábbinál pontosabb helymeghatározás. Az EGNOS egyben Európa első hozzájárulása a műholdas navigációhoz, egyúttal az Európai Unió fejlesztés alatt álló Galileo globális műholdas navigációs rendszerének előhírnöke. A rendszer lényegében az Amerikai Egyesült Államokban működő, elsősorban a légiközlekedés által használt WAAS (Wide Area Augmentation System) európai megfelelője.

Az EGNOS-t jelenleg három geostacionárius pályán keringő műhold, nagyjából 40 földi helymeghatározó állomás és az ezeket összefogó négy irányítóközpont alkotja. Az Európai Bizottság közleménye szerint az EGNOS a legtöbb európai országot lefedi, ugyanakkor a későbbiek során más régiókban, így Észak-Afrikában vagy az EU szomszédos országaira is kiterjeszthető a rendszer. Bár az Unió 2014-ben saját helymeghatározó rendszert kíván üzembe állítani, a közlemény hangsúlyozza: Európa hosszú távon tervez az EGNOS-szal.

Kétméteres pontosság

A navigációs átfedési szolgáltatás révén a GPS-rendszer jelenlegi megközelítőleg tízméteres pontossága két méterre szorítható minden GPS/SBAS-kompatibilis vevőkészülékkel - az Európában ma forgalmazott berendezések gyakorlatilag kivétel nélkül megfelelnek az EGNOS kritériumainak. A pontosabb helymeghatározás a közlekedés mellett más, stratégiailag fontos területeken (például mezőgazdaság) is hasznosítható, emellett a vakok helymeghatározásában is aktívan segíthet.

\"\"
Az EGNOS műholdak lefedettsége

Az EGNOS-t az egységes európai égboltról szóló rendelettel összhangban légiközlekedési és más, biztonsági szempontból kritikus alkalmazásokban történő felhasználásra is minősíteni fogják. Az EGNOS rendszeren keresztül nyújtott életbiztonsági szolgáltatás várhatóan 2010 második felében indul el. Ez a szolgáltatás hat másodpercen belül figyelmeztető üzenetben tájékoztatja a felhasználót a rendszer meghibásodásáról. A szintén 2010-ben induló kereskedelmi szolgáltatás tesztelése jelenleg is folyik. A nyílt szolgáltatás és az életbiztonsági szolgáltatás egyaránt ingyenesek lesznek.

Az Európai Bizottság, az Európai Űrügynökség és az Eurocontrol támogatásával létrehozott EGNOS üzemeltetetését az Európai Bizottsággal kötött szerződés alapján a Toulouse-i székhelyű, hét léginavigációs szolgáltató által alapított ESSP SaS nevű európai műholdas szolgáltató társaság végzi. A Bizottság és az ESSP SaS közötti, az EGNOS 2013 végéig történő üzemeltetésére és a rendszer karbantartására kiterjedő szerződést tegnap, szeptember 30-án írták alá.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.