:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. október 1. 10:14

A Cisco megveszi a Tandberget

A Cisco Systems 2,98 milliárd dollárért megvásárolja a videokonferencia-megoldásokat gyártó norvég Tandberget - jelentették be tegnap a felek.

Az amerikai cég részvényenként 153 koronát kínál a Tandberg papírjaiért, a norvég vállalat igazgatótanácsa azt javasolja a részvényeseknek, fogadják el az ajánlatot, amely 11 százalékkal magasabb az előző napi záró árfolyamnál és 25 százalékkal magasabb az árfolyam három hónapos súlyozott átlagánál. Az ügylet 2010 első felében zárulhat le, amennyiben a hatóságok is áldásukat adják rá. A Cisco célja a Tandberggel, hogy erősítse kollaborációs platformját, amely hang- és videokonferencia, valamint azonnali üzenetküldési megoldásokból áll. \"A célunk a teljes kollaborációs piac, amelynek a videó a központja\" - mondta John Chambers, a Cisco vezetője. \"A termékeink között bevételi szempontból gyakorlatilag semmilyen átfedés sincs.\"

Válság ellen videokonferencia

A recesszió kitörésével a vállalatok elsőként az utazási költségeket vágták meg, ezért egyre inkább felértékelődik a kollaborációs megoldások szerepe, a szélessáv terjedésével pedig előtérbe kerülnek a videokonferencia-rendszerek. Ezek legújabb hullámát jelentik a Telepresence megoldások, ilyenek a Cisco és a Tandberg kínálatában egyaránt jelen vannak. A Telepresence egy afféle virtuális tárgyalóterem, amely azt az érzést adja, mintha a tárgyaló felek valóban egy asztal két oldalán foglalnának helyet. Ehhez nagyfelbontású megjelenítőket és kamerákat használnak a Telepresence rendszerek, persze a megfelelő élményhez szükséges nagy sávszélességű internetkapcsolat is.

\"\"

Az ilyen megoldások ára igen borsos, de már néhány interkontinentális repülőjegy és szállodai éjszaka megtakarításával behozhatják az árukat, így főleg azok a nemzetközi hálózattal, kiterjedt földrajzi jelenléttel bíró vállalatok érdeklődnek irántuk, ahol a vezetők és szakemberek rendszeresen utaznak tárgyalásokra. Maga a Cisco évente több tízezer órányi tárgyalást bonyolít Telepresence-en keresztül.

Felvásárlási láz

A hálózati eszközök legnagyobb gyártóját érzékenyen érintette a válság, a bevételének zömét adó routerek és switchek forgalma meredeken csökkent, de még a feltörekvő, új technológiákkal foglalkozó részlegnél is visszaesett a forgalom, a legutóbbi negyedévben 19 százalékkal. A vállalat vezetése már a válság kitörése idején világossá tette, a rendelkezésére álló jelentős készpénztartalékot (mintegy 35 milliárd dollárt) részben felvásárlásokra fogja fordítani, hogyserkentse a további növekedést és új piacokon jelenjen meg.

A vállalat története során mintegy 130 akvizíciót hajtott végre, tavaly ötöt, idén ez a negyedik. Januárban egy épület-menedzsment megoldásokkal foglalkozó cégek, márciusban egy digitáliskamera-gyártót, áprilisban pedig egy szoftvervállalatot kebelezett be a Cisco. A Tandberg-felvásárlás a Cisco történetének egyik legnagyobb értékű akvizíciója, 1984 óta csak öt felvásárlásra költött 3 milliárd dollárnál többet a cég.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.