Szerző: Dojcsák Dániel

2009. szeptember 30. 16:57

Már mozifilmek is streamelhetőek mobilon

A zenei platformokon már jelenleg is robbanásszerűen nő a streaming népszerűsége a mobil közegben is, az mSpot szolgáltatásának bejelentésével viszont egy új korszak kezdődhet: streamelt mozifilmek mobilon.

A mobil szórakoztatás területén ténykedő startup, az mSpot csengőhangok és zeneszámok terítésével foglalkozott eddig, a most bemutatott Mobile Movie megoldása azonban teljes mozifilmeket streamel mobiltelefonokra. A felhasználók választhatnak, hogy egyesével \"kölcsönöznek ki\" egy filmet, vagy havidíjas csomagra fizetnek elő, a technológiákra kíváncsiak pedig ingyenes mozielőzetesekkel tesztelhetik a rendszer képességeit.

Az mSpot mobil mozit jelenleg 30 okostelefon támogatja, beleértve az iPhone-t, az androidos készülékeket, a legtöbb Blackberry-t és néhány Windows Mobile-os készüléket is. A filmek lejátszásáról minden esetben a telefon beépített médialejátszó szoftvere gondoskodik, a kiválasztás, lejásztás indítása, adminisztráció pedig mindvégig a böngészőn belül marad, körülbelül úgy lehet elképzelni, mint az itthon is elérhető MobilTV szolgáltatást. Az mSpot indulásakor 300-350 film elérhető, főként új darabok, illetve a nagy klasszikusok, de a szolgáltató gyors bővülést ígér, mivel   már sikeres tárgyalásokon van túl a Paramount, a Universal és a WeinStein stúdiókkal, a sikerhez persze szükség lenne a Warner, MGM és a többi nagy csatlakozásához is.

A fejlesztők hangsúlyozzák, hogy aki elkezdi használni a szolgáltatást, az kössön előtte egy korlátlan adatforgalmat lehetővé tévő adatcsomagot, hisz nem jó meglepetés a mozi 5 dolláros árán felül egy kövér mobilszámlával is szembesülni. A szerzői jogok megóvása érdekében a filmeket nem lehet semmilyen módon eltárolni, tehát ahol nincs megfelelő sebességű mobilos kapcsolat, ott a filmek el se indulnak. Roaming esetén automatikusan leáll a lejátszás, a fejlesztők igyekeztek tényleg odafigyelni arra, hogy a felhasználóik ne bánjanak el magukkal egykönnyen.

Lehetséges, hogy az mSpot megoldása nem válik be, nem lesz átütő siker, de mindenképp úgy emlékezünk majd rá, mint az egyik első mobilos moziszolgáltatásra, ami a gyors mobilhálózatok hajnalán megpróbált éket verni egy piaci résbe. A következő generációs hálózatok elterjedésével még gyorsabban lehet majd nagy méretű multimédiás tartalmat továbbítani, jelenleg inkább egyfajta zászlótűzésről lehet beszélni. A versenybe viszont szinte biztosan beszáll majd az Apple is, az iTunes mostani offline szinkronizációját felválthatja a streaming, illetve meglepő lenne, ha a Hulu és a Netflix nem kínálna hamarosan hasonló szolgáltatást.

Az mSpot szolgáltatást kizárólag az Egyesült Államokban működő négy nagy mobilszolgáltató (Verizon, Sprint, Nextel, T-Mobil) hálózatából lehet elérni, a kölcsönzési vagy előfizetési díjat pedig egyelőre csak bankkártyás fizetés segítségével lehet kiegyenlíteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról