Szerző: Bodnár Ádám

2009. szeptember 29. 16:17

Híd a Java és a .NET között

A Microsoft támogatásával hidat vert a Java és a .NET közé egy francia cég. A Noelios által gondozott Restlet nyílt forrású REST (Representational State Transfer) framework legújabb változata már képes együttműködni az Ado.NET Data Servicessel.

Mindez azt jelenti, hogy a Restlet kiterjesztése segítségével Java alkalmazásokból is könnyen elérhetők az Ado.NET szolgáltatások. A legfontosabb problémát az Ado.NET esetében az autentikáció jelenti, ugyanis az Ado.NET adatszolgáltatások rendkívül sok metaadatot használnak az azonosításhoz, amelyeket fel kell dolgozni. A Microsoft saját kliensein (.NET és Silverlight) kívül eddig csak PHP-ból voltak könnyen elérhetők az Ado.NET szolgáltatások, a Restlet továbbfejlesztésének köszönhetően ez most már a Java nyelven írt alkalmazások számára sem jelent akadályt.

A Restlet lényegében Java-osztállyá alakítja ezeket a metaadatokat és így a Java alkalmazásokból ugyanúgy elérhetők a távoli Ado.NET szolgáltatások mint a lokális entitások, a többiről a Restlet futásidejű komponense gondoskodik. A fejlesztők a lehető legtöbb gyakori felhasználási modellt lefedték már, de a funkcionalitás még nem teljes.

\"\"

Az Ado.NET Data Services viszonylag új kezdeményezés a Microsoftnál. A korábban Astroria projekt néven ismert technológia URL-eken keresztül teszi lehetővé adatok lekérdezését, írását, felülírását vagy törlését egy adatforrásban, legyen az adatbázis, XML vagy bármilyen fájl. A Restlet használatával a Java-programok is csatlakozhatnak a Microsoft adatbázisaihoz, a Windows Azure cloud platformon futó adatszolgáltatásokhoz, vagy bármilyen .NET platformhoz.

A Restletről és a működésről további információ a Noelios weboldalán, valamint a Microsoft Interoperability blogban lehet olvasni. A Reslet letölthető a Noelios oldaláról.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.