Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Cisco routerek, mint linuxos alkalmazás szerverek

Bizó Dániel, 2009. október 12. 15:36
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Eredményesen zárult a Cisco fejlesztői versenye, melynek tárgya a Cisco routereinek újszerű, de praktikus felhasználása volt. A nyertes alkalmazások megmutatták, milyen rugalmasan és sokoldalúan lehet alkalmazni az intelligens hálózati eszközöket.

hirdetés

A Cisco a mintegy 100 beadott javaslatból tízet emelt ki a döntőben, és végül ezek közül választotta ki azt a hármat, melyek végül helyezést értek el, és jelentős pénznyereményben is részesültek a hírnév mellett. A tíz résztvevő számára 90 nap állt rendelkezésre, és tipikusan semmiféle előzetes ismerettel nem rendelkeztek a Cisco Integrated Services Routereinek működéséről, vagy a rajta futó Application eXtension Platformról. Az AXP, mely tavaly nyáron jelent meg, egy beágyazott és emelt biztonsági szinttel rendelkező Cisco Linux disztribúción futtatja az alkalmazásokat, egyfajta virtuális konténerekben, miközben egy API-n keresztül integrálódik a router IOS szolgáltatásaival.

Végül nyolc csapatnak sikerül működőképes programmal előállnia. A zsűri győztesnek a spanyol MADnetwork csapata által kidolgozott épületautomatizálási rendszert választotta, mely képes többek közt az irodák szellőztetésének és hűtés/fűtésének, megvilágításának, csővezetékeinek, tűzjelző és -oltórendszereinek vezérlésére. Mindez azt jelenti, hogy csökkenteni lehet a helyben telepítendő speciális központi vezérlőszerverek számát, és olcsóbbá teszi az üzemeltetést. A csapat 50 ezer dollárt, vagyis 9,2 millió forintot nyert.

A második helyezett az indiai Enhancers lett, mely a lokális hirdetési mesh hálózatot (Local Advertising Mesh Network Platform) tette le az asztalra. Ahogyan neve is mutatja, a routerek a hirdetéseket továbbítanak és megjelenítésüket vezérlik. A harmadik helyen található biztonsági rendszer áll talán legközelebb az informatikához, mely képes az IP-telefonokat munkaidőn kívül bekapcsolni, és a mikrofonjukon keresztül neszekre figyelni. Amint a beállított küszöböt meghaladja az érzékelt zaj, úgy a rendszer képes értesíteni mobiltelefonokat, számítógépeket, vagy bekapcsol kamerákat. A Cisco bejelentése, és információ a többi alkalmazásról itt található.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.